Inspectie legt minder schepen aan de ketting

De Scheepvaartinspectie heeft vorig jaar 329 zeeschepen een vaarverbod opgelegd wegens ernstige gebreken. Dat is een stuk minder dan in 1994 toen 410 zeeschepen aan de ketting gingen. Het ging dat jaar om een recordaantal vaarverboden, zo blijkt uit gegevens van de inspectie.

In 1993 en 1992 mochten respectievelijk 290 en 242 zeeschepen niet uitvaren wegens vergaande mankementen. De gebreken variëren van het ontbreken van reddings- en blusmiddelen tot vrijwel weggerotte vitale onderdelen. De meeste problemen doen zich voor bij gewone vrachtschepen. Tankers leveren de laatste jaren weinig klachten meer op.De Scheepvaartinspectie onderzocht vorig jaar 2095 zeeschepen. Dat is ruim een kwart van het totaal aantal schepen dat Nederlandse havens aandeed. Een paar jaar geleden is de inspectie strenger en selectiever gaan optreden. De controleurs richten zich nu vooral op schepen uit landen die het zelf niet zo nauw nemen met de regels. Bij de meeste mankementen gaat het om achterstallig onderhoud dat de veiligheid van het schip in gevaar kan brengen.