'Hasjsmokkel met hulp van Rijkswacht'

ROTTERDAM, 9 JULI. Justitie in Antwerpen zegt nieuw bewijsmateriaal te hebben gevonden over omvangrijke smokkel van cannabis via de haven van Antwerpen naar Nederland waarbij de politie als mede-organisator van de drugslijn optreedt.

Dit zeggen bronnen bij het Antwerpse parket. Zaterdag is in Antwerpen het ex-hoofd van de bijzondere opsporingsbrigade van de Rijkswacht W. van Mechelen aangehouden. Zijn arrestatie volgde na de onderschepping op 26 juni van een container met 20.000 kilo hasj in de Antwerpse haven. Hij werd aangehouden toen hij zich zaterdagochtend met een van de gezochte verdachten meldde bij onderzoeksrechter J. Mahieu.

Volgens een woordvoerder van justitie staat vrijwel vast dat de onderschepte cannabis die uit Guinee in Afrika werd aangevoerd naar Nederland moest worden vervoerd. “Bij alle drugscontainers die wij de laatste jaren in Antwerpen hebben onderschept blijkt dat ze voor Nederland zijn bestemd. In Holland worden de drugs verdeeld en verder getransporteerd. In dit geval moest de hasj naar Hongarije”, aldus een bij het onderzoek betrokkene.

Van Mechelen is het afgelopen jaar al twee keer eerder aangehouden nadat drugshandelaren zeiden dat ze handelden in opdracht van de rijkswachter. Wegens gebrek aan bewijs moest hij worden vrijgelaten. De Amsterdamse officier van justitie Teeven raakte begin dit jaar in gesprek met een Belgische drugshandelaar en informant, Swennen geheten, die ook verklaard zou hebben samen met Van Mechelen te werken.

Pag.3: Getuige Swennen in café doodgeschoten

Swennen werd in maart in een Amsterdams café doodgeschoten. De dag daarna had hij een afspraak met Mahieu waar hij volgens Belgisch justitiële bron foto's zou overleggen van een ontmoeting die hij heeft gehad met Van Mechelen en het ontslagen hoofd van de criminele inlichtingendienst in Hilversum, F. van der Putten. De foto's zijn nooit meer opgedoken, aldus een Belgische onderzoeker.

De Belgische justitie zegt nog steeds te wachten op informatie uit Nederland over het onderzoek naar de moord op Swennen. Procedurele verwikkelingen zouden de overdracht van stukken bemoeilijken. Van Mechelen weigert tot nu toe verklaringen af te leggen over de beschuldigingen aan zijn adres. Hij wordt morgen voorgeleid voor de raadkamer.

In een interview met deze krant vertelde Van Mechelen op 19 april dat hij het slachtoffer is van laster van criminelen. Een van de Belgische onderzoekers verzekert evenwel dat men “niet lichtzinnig politiemensen oppakt”. Er is volgens hem meer bewijs dan alleen verklaringen van drugshandelaren.

Volgens Van Mechelen heeft de Rijkswacht op verzoek van Nederlandse justitiële autoriteiten de afgelopen vijf jaar tussen de tien en twintig drugscontainers via de haven van Antwerpen naar Nederland vervoerd. Ze zijn niet gesignaleerd door de commissie-Van Traa die de parlementaire enquête over opsporingsmethoden leidde.

Tot nu toe is onduidelijk of er een verband is tussen de drugscontainers die via Antwerpen naar Nederland zijn vervoerd en het handelen van de Haarlemse CID'ers Langendoen & Van Vondel. Beide partijen zeggen elkaar nog nooit te hebben gezien. Wel staat vast dat de Haarlemse politie samenwerkte met een in België wonende limonade-producent. Deze man, in het rapport Van Traa aangeduid als de Sapman, is de afgelopen maanden streng bewaakt omdat er bedreigingen aan zijn adres zijn binnengekomen, aldus politiebronnen.

De advocaat van Van Vondel, G. Spong, heeft nog steeds niets gemerkt van enige vervolgingsdaad tegen de Haarlemse politiemensen die eerder te horen kregen dat ze strafrechtelijk zouden worden aangepakt. Spong zegt er rekening mee te houden dat justitie “bij nader inzien niets voelt voor vervolging”. Justitie zou volgens Spong bang zijn te worden beschuldigd van een ongelijkwaardige behandeling van de hoofdrolspelers uit het IRT-drama. “Met stormkracht optreden tegen lagere echelons en het promoveren of met de fluwelen handschoen aanpakken van hogere functionarissen is moeilijk uit te leggen op een openbare strafzaak”.

    • Marcel Haenen
    • Tom-Jan Meeus