Gijzeling van journalisten in Kashmir ten einde

NEW DELHI, 9 JULI. De gijzeling van negentien journalisten in de roerige Indiase deelstaat Jammu en Kashmir is gisteren even plotseling ten einde gekomen als ze was begonnen. Daarmee kwam tevens een bloedeloos einde aan een spectaculaire poging de pers in Kashmir de mond te snoeren.

's Avonds doken er Indiase elitetroepen van de Rashtriya Rifles op in Anantnag, waar het gijzeldrama gisterochtend was begonnen. Na een 'bemiddeling' van de kant van de militairen, die slechts enkele minuten duurde, zagen de ontvoerders, behorend tot de obscure moslim-groepering Jammu en Kashmir Ikhwan, terstond af van verdere pogingen de pers te beïnvloeden.

Een uur later waren de journalisten weer terug in Srinagar, de zomerhoofdstad van de deelstaat, sommigen nog met een flinke schrik in de benen want kort voor de komst van de militairen hadden de ontvoerders gedreigd vijf journalisten te doden als niet voor hedenmorgen aan hun eisen werd voldaan. Niemand raakte ernstig gewond, al liepen sommige gijzelaars kneuzingen op doordat ze door de ontvoerders werden geslagen met geweerkolven. Het is nog niet geheel duidelijk tot welk ideologisch kamp de ontvoerders behoren. In het verleden streden ze aan de zijde van de militante moslim-groeperingen, die afscheiding van India nastreven. Maar officieel hebben ze zich sindsdien aan de Indiërs overgegeven. Vorige week had Jammu en Kashmir Ikhwan al van zich doen spreken met een voorlopig 'verbod' op de verschijning van vijf dagbladen in Srinagar, die hadden geweigerd verklaringen van hun hand te publiceren. De kranten hadden dit 'bevel' echter naast zich neergelegd.

De negentien journalisten waren gisteren op weg naar een persconferentie van een andere militante moslim-groep, toen ze werden aangehouden in Anantnag. Nadat ze in een zaaltje bijeen waren gebracht, kregen ze te horen dat enkele hoofdredacteuren uit Srinagar naar Anantnag moesten komen. Ook verlangden ze dat de vijf dagbladen hun excuses voor hun ongehoorzame gedrag zouden publiceren en beterschap in de toekomst zouden beloven. De hoofdredacteuren weigerden echter te komen uit vrees dat ze zelf zouden worden gegijzeld. Wel waren ze bereid de ontvoerders telefonisch te woord te staan. De gijzelaffaire viel samen met de aankondiging van deelstaatverkiezingen in Jammu en Kashmir door de nieuwe regering van premier H.D. Deve Gowda in New Delhi. Het zullen de eerste sinds 1987 zijn. Sinds 1990 is in Kashmir steeds de noodtoestand van kracht geweest wegens de opstand van separatistische moslims. Hoewel de regering volhoudt dat de toestand in de deelstaat sterk is verbeterd, toont de gijzelzaak van gisteren aan dat er nog een lange weg te gaan is voor de situatie in dit voormalige 'paradijs op aarde' weer is genormaliseerd.