Franse regering geeft afluisteren ambtenaren toe

PARIJS, 9 JULI. De Franse regering heeft gisteren toegegeven dat vorig jaar gedurende drie maanden de telefoons van hoge ambtenaren op het ministerie van Defensie zijn afgeluisterd. De ambtenaren behoorden tot de naaste medewerkers van François Léotard, behalve voormalig minister van Defensie tegenwoordig ook aanvoerder van de centrum-rechtse UDF, coalitiepartner in de huidige Franse regering.

Premier Alain Juppé verklaarde dat de afluisterapparatuur was geplaatst om redenen van nationale veiligheid. Léotard had de regering om opheldering gevraagd, nadat het dagblad Le Monde het afluisteren had onthuld. Volgens Le Monde moest via het afluisteren van de telefoons van Léotards naaste medewerkers worden vastgesteld of geld afkomstig van wapenverkopen aan Saoedi-Arabië in de kas van presidentskandidaat en voormalig premier Eduard Balladur was gevloeid. De Franse geheime dienst begon met het afluisteren luttele weken na de verkiezing van Jacques Chirac tot president.

Voor Chirac, die bij zijn verkiezing meer eerlijkheid en grotere openheid beloofde, zijn de onthullingen onaangenaam. Léotard volgde eerder dit jaar Valéry Giscard d'Estaing op als leider van de centrum-rechtse UDF. Terwijl Léotard zich tijdens de presidentsverkiezingen achter Balladur schaarde, steunde zijn opvolger op Defensie, Charles Millon, Chirac. Volgens Le Monde heeft Millon vorig jaar om het afluisteren verzocht en is het onderzoek met medeweten van premier Juppé uitgevoerd door de Direction Générale de la Securité Extérieure (DGSE). De geheime dienst zou onder andere de telefoons hebben afgeluisterd van Léotards kabinetschef Patrice Molle en van kolonel Louis-Pierre Dillais, hoofd 'geheime operatiën' onder Léotard.

In Frankrijk komen met enige regelmaat afluisteraffaires aan het licht. Begin dit jaar onthulde Le Journal du Dimanche dat afluisteren in Frankrijk op grote schaal plaatsheeft. Met name een speciale antiterrorisme eenheid, die in de periode-Mitterrand direct onder het Elysée viel, zou met afluisteren regelmatig de wet hebben overtreden. Een Franse wet uit 1991 staat afluisteren alleen toe als de nationale veiligheid in het geding is of ter bescherming van vitale wetenschappelijke en economische informatie. Ook is het niet toegestaan om rechters, advocaten, journalisten en politici af te luisteren en om schriftelijke verslagen te maken van opnamen die niet aan bovengenoemde criteria voldoen.

Volgens de krant werden in het recente verleden onder andere de telefoons afgeluisterd van de advocaat Jacques Vergès, die faam verwierf met de verdediging van linkse activisten en de terrorist Carlos, en de voormalige politie-functionaris Paul Barril, die onderdeel uitmaakte van de antiterrorisme-eenheid die zelf van illegaal afluisteren wordt verdacht. Tot de doelen behoorden ook de journalisten Hervé Brusini van tv-zender France-2 en Edwy Plenel van het dagblad Le Monde. (AFP, Reuter)