Daling Duitse werkloosheid

NEURENBERG, 9 JULI. Het aantal werklozen is in Duitsland in juni met bijna 34.000 gedaald tot 3.785.000. De werkloosheid kwam daarmee op 9,9 procent van de beroepsbevolking, aldus het federale arbeidsbureau vanmorgen. In mei zat 10,0 procent van de Duitsers zonder baan. Vorig jaar juni bedroeg de werkloosheid 9,0 procent. Toen waren 328.000 Duitsers minder op zoek naar een werkkring.

Volgens voorzitter Bernhard Jagoda van het arbeidsbureau ontwikkelde de arbeidsmarkt zich de afgelopen maand nog altijd zwak. Hij onderstreepte dat de tekenen voor een herstel van de produktie weliswaar langzaam duidelijker worden, maar dat daarvan op de arbeidsmarkt nog niets te merken is. “We zien nu alleen maar een seizoensgebonden normalisering na de extreem lange winter.” De situatie rond de stageplaatsen is de afgelopen maand verslechterd.

In het oosten zakte het aantal Duitsers zonder arbeidsplaats met ruim 16.000 tot 1.119.000, wat een daling van de werkloosheid van 15,2 procent tot 15,0 procent betekende. Vorig jaar juni was dat 13,4 procent. In het westen werden in juni met 2.666.000 ruim 17.000 minder werkzoekenden geteld dan in mei. Hier bleef de werkloosheid staan op 8,7 procent van de beroepsbevolking. Een jaar geleden bedroeg dit cijfer 7,9 procent. (DPA)