CAMPINGVOER

Een lezeres beklaagde zich over mijn recept voor de gegrillde haantjes met waterkers (zie Recept 17 juni). Hoe kon ze dit gerecht nu op de camping maken als ze een food processor nodig had, een ovengrill met lekbak en bovendien een theezeefje om de geklaarde boter door te gieten.

Helaas, de ironie van mijn slotzin was haar ontgaan. Mochten er nog meer lezers met de handen in het haar zitten op de camping, het is heel eenvoudig: rooster de gehalveerde poussins op de barbecue, giet de geklaarde boter af uit de losse hand en snijd de stelen van de waterkers fijn met een mesje. Zo kan het namelijk ook. Maar de diepere zin van haar klacht betrof mijn vermeend onbegrip. 'Wat voor 'n idee heeft zij van vakantie vieren!', schreef de getregde lezeres snedig.

Tja, wat voor de één een kwellig is, is voor de ander ontspanning. Maar ik kan me voorstellen dat als je een horde hongerige kinderen 's avonds de mond moet snoeren na een dagje zon aan zee, je weinig puf hebt om boter te gaan klaren in een pannetje boven het campinggasje. Dan trek je een blik bonen in tomatensaus open en leg een tros saucijsjes op de barbecue. En klaar ben je.

Wie iets verder wil gaan dan het blik bonen zoekt zijn heil bij een koude Armeense linzensalade. Houd daartoe de barbecue gaande en rooster daar per persoon 1 kleine aubergine (120 gram) op tot de schil rondom is geblakerd en de aubergine zacht is geworden (15-20 minuten). Mooi klusje voor de ledighandigen ter plekke. Pel per persoon een uitje (15 gram), snijd ze in ringen en fruit ze aan in een kleine hoeveelheid (olijf)olie in een (braad)pan. Voeg per persoon 100 gram groene linzen toe en giet er zoveel water bij dat de linzen royaal zijn bedekt met vocht. Breng de linzen aan de kook (geen zout toevoegen) en laat ze in gesloten pan op laag vuur in 25-30 minuten gaar worden. Giet ze af: danwel in een vergiet danwel door het vocht tussen een kiertje van het deksel en de pan weg te laten lopen, maar vang in beide gevallen het restje kookvocht op. Doe linzen en uien over in een ruime schaal, roer er zout naar wens door en laat ze afkoelen. (Het koken van de linzen kan op ieder gewenst moment van de dag gebeuren omdat ze koud worden gegeten.)

Roer per persoon 2 eetlepels tahin (sesampasta), het sap van citroen, teentje knoflook uit de knijper en zout naar wens goed door elkaar in een kom en leng de saus aan met het opgevangen kookvocht van de linzen (of desnoods water) tot een frisse dunne saus is verkregen. Verwijder de schil van de aubergines, snijd het vruchtvlees in blokjes en schep ze door de afgekoelde linzen. Giet de tahinsaus over het geheel en bestrooi de salade, indien mogelijk, met fijngehakte peterselie of koriandergroen.

Serveer deze koude linzensalade bij barbecued worstjes, karbonaatjes, of hamburgers en vegetariërs vervangen het vlees door hardgekookte eieren. Wie geen tahin kan vinden in de campingwinkel, die neemt zijn toevlucht tot een pot pindakaas en is ook die onvindbaar in den vreemde dan wordt de linzensalade aangemaakt met een dressing van olie en azijn of desnoods met verdunde mayonaise uit een pot. In dat laatste geval is het kindergeluk compleet, maar Armeens is die salade dan niet meer. Dan is het gewoon campingvoer.

    • Florine Boucher