Bertelsmann met CLT in één blok, Murdoch gaat samenwerken met Kirch; Twee allianties verdelen tv-markt Europa

LONDEN/GÜTERSLOH, 9 JULI. Het Europese medialandschap is gisteren drastisch herschikt met de vorming van twee allianties op de televisiemarkt. Het Duitse uitgeversconcern Bertelsmann en het Luxemburgse CLT brengen hun televisiemaatschappijen samen in één blok, het grootste van Europa.

Rupert Murdoch gaat met zijn zender BSkyB samenwerken met de Duitse Kirch-groep. BSkyB neemt een belang van 49 procent in Kirchs digitale betaalzender DF1. Dat hebben de betrokkenen gisteren bekendgemaakt.

Met deze beweging is een definitief einde gekomen aan Murdochs plannen om één Europees digitaal televisieconglomeraat te vormen. In maart maakte hij plannen bekend voor een alliantie tussen BSkyB, Bertelsmann en de Franse zenders Canal Plus en Havas. Vorige maand strandde deze zaak. De contacten tussen Bertelsmann en CLT (Compagnie Luxemburgoise de Télédiffusion, mede-eigenaar van RTL4 en 5 en Veronica) zetten kwaad bloed bij Murdoch. Kirch zei zich bij BSkyB gemeld te hebben na het stranden van de alliantie.

“Dit is een grote stap voorwaarts”, zei BSkyB-topman Sam Chisholm in een verklaring. “De voordelen voor beide bedrijven zijn significant.” De zender DF1 van Kirch, waarin BSkyB participeert, zal volgens plan op 28 juli met zeventien kanalen voor digitale betaal-tv op de Duitse kabel verschijnen. De Duitse markt is de grootste van Europa. Volgens media-analisten zal de zender nog zeker twee tot drie jaar verliesgevend zijn. De investeringen in DF1 lopen tot het jaar 2000 op tot een miljard mark. De zender moet in 1997 700.000 abonnees hebben.

BSkyB lanceert naar verwachting in 1997 digitale betaal-tv op de Britse markt. Het is naar eigen zeggen nu al de grootste Europese abonnee-zender, met 5,2 miljoen aansluitingen. De News Corporation van Murdoch is met een belang van veertig procent de grootste aandeelhouder van BSkyB. Deel van de overeenkomst met Kirch is dat BSkyB een belang van 25 procent verwerft in Deutsche Sportfernsehen (DSF), een sportkanaal dat in het DF1-concept een centrale rol speelt.

Niet bekend

De fusie tussen de Bertelsmanns dochter UFA en CLT (een dochter van het Luxemburgs/Belgische Audiofina) wordt actief direct nadat de Europese overheden hun fiat hebben gegeven. CLT-UFA heeft tv-zenders in Duitsland, Nederland, België, Luxemburg, Groot-Brittannië en Frankrijk, radiostations in negen Europese landen, een produktiebedrijf en een onderneming die handelt in filmrechten. De omzet bedraagt ongeveer 5 miljard mark (5,5 miljard gulden).

Zowel Bertelsmann als Audiofina zal 49 procent van de nieuwe joint-venture in bezit krijgen. Bertelsmann betaalt Audiofina begin volgend jaar 1,8 miljard gulden om de relatieve waarde van de partners te verevenen. Volgens Michael Dornemann, lid van de raad van bestuur van Bertelsmann, verzekert de overeenkomst de toekomstige concurrentiekracht van UFA-CLT op de markt voor televisie, radio en film.

“De alliantie is noodzakelijk om andere internationale mediagroepen af te houden van een dominante positie, met name op de Duitse markt”, luidt een verklaring van Bertelsmann en Audiofina. Tegelijkertijd werd de deur voor Canal Plus opengehouden.

NBC Super Channel maakte vandaag eveneens een overeenkomst bekend met Kirch. NBC-dochter CNBC (een zender voor economische informatie) wordt toegevoegd aan het digitale kanalenpakket van DF1. NBC Super Channel is de Europese tak van het Amerikaanse NBC, een van de drie networks in de VS. NBC en DF1 zullen een gezamenlijke marketingcampagne opzetten om de vraag naar digitale decoders te stimuleren. De analoge zenders van NBC in Europa vallen buiten de deal.

(Reuter, AP, AFP, DPA)