Architect Franklin Israel overleden

LOS ANGELES, 9 JULI. De Amerikaanse architect Franklin Israel is, naar nu pas bekend werd, op 10 juni op 50-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van aids. Israel was een van de architecten die in het kielzog van Frank Gehry van Los Angeles de belangrijkste hedendaagse architectuurstad van de Verenigde Staten hebben gemaakt.

Vooral in zijn materiaalgebruik verried het werk van Israel de invloed van Gehry die allerlei verschillende, veelal goedkope materialen met elkaar combineert.

Maar een deconstructivist zoals Gehry kon Israel niet worden genoemd. Zijn huizen voor inwoners van Los Angeles als de regisseur Robert Altman waren geen duizeligmakende opeenstapelingen van schots en scheve vormen, maar eerder rustgevende, zorgvuldige composities. Los Angeles is een huiveringwekkende chaos, erkende Franklin Israel, maar dit betekende niet dat hun onderkomens dit ook moesten zijn. Een architect moest de bewoners juist een toevluchtsoord bieden.

De laatste jaren ontwierp Israel 'humane architectuur', zoals hij het zelf noemde, op steeds grotere schaal. Voor film-, video en reclamebedrijven verbouwde hij oude loodsen tot complete overdekte dorpen met pleinen en straten, zoals Los Angeles zelf die niet kent. Het laatste jaar had Israel nóg grotere opdrachten van bedrijven en overheid verworven: hij stond op het punt een vooraanstaand architect te worden.