Amsterdammertjes weg uit centrum van de stad

AMSTERDAM, 9 JULI. De alomtegenwoordige ijzeren paaltjes in Amsterdam, de Amsterdammertjes, worden geleidelijk verwijderd uit het centrum. Het college van B en W is akkoord gegaan met een plan van wethouder G. ter Horst (Verkeer) om de paaltjes niet te laten terugkeren op plaatsen waar de openbare ruimte opnieuw wordt ingericht. In het najaar bespreekt de gemeenteraad het plan.

Volgens wethouder Ter Horst kunnen de karakteristieke paaltjes uit het centrum van Amsterdam verdwijnen, omdat de dienst Parkeerbeheer goed naziet op de parkeerverboden. “De Amsterdammertjes zijn in de jaren zeventig geplaatst om foutparkeren tegen te gaan. Iedereen weet nu dat een foutgeparkeerde auto gelijk wordt weggesleept, dus kunnen de paaltjes weg”, aldus Ter Horst.

Een voorlichter van de dienst Parkeerbeheer voorziet geen problemen als de paaltjes verdwijnen: “Er zal extra toezicht nodig zijn. Maar je kunt foutparkeren ook tegengaan op andere manieren. Op het opnieuw ingerichte Spui verhinderen strategisch geplaatste bankjes foutparkeren. Juist door een combinatie van maatregelen kan foutparkeren worden bestreden.”

In de Goudsbloemstraat in de Jordaan zijn de Amsterdammertjes in december 1994 verwijderd. De verwijdering heeft wat problemen gegeven met uitgaanspubliek dat de auto op de stoep parkeerde. Nu wordt er volgens Parkeerbeheer permanent gecontroleerd: tot elf uur 's avonds door Parkeerbeheer, na elven door de verkeerspolitie.