Alliantie BA en AA onderzocht in VS

WASHINGTON, 9 JULI. Het Amerikaanse ministerie van Justitie stelt een onderzoek in naar de voorgenomen samenwerking tussen American Airlines en British Airways. De vraag is of door die samenwerking de concurrentie in de luchtvaartindustrie wordt belemmerd.

De antitrust-afdeling van het ministerie kijkt speciaal naar de plannen van American Airlines en British Airways om verschillende diensten op elkaar af te stemmen zoals vluchtnummers, vluchtschema's, , spaarprogramma's voor passagiers, prijzen en de afhandeling van passagiers en vracht. Beide maatschappijen verzorgen samen zo'n 60 procent van het vliegverkeer tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

American Airlines en British Airways hebben Justitie gevraagd of voor hen een uitzondering kan worden gemaakt ten aanzien van de anti-trust wetten, zoals die ook zijn toegestaan aan andere samenwerkingsverbanden in de luchtvaart.

American Airlines en British Airways zijn van plan hun winsten op de transatlantische route te poolen.

Virgin Atlantic, de Britse concurrent van British Airlines, heeft zich tegen de voorgenomen samenwerking uitgesproken. Het zou een kartel in de luchtvaart betekenen.

Richard Branson, de topman van Virgin Atlantic, is vorige maand al in Washington geweest voor overleg met het ministerie van Justitie over de voorgenomen samenwerking.

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines heeft inmiddels ook bezwaar aangetekend tegen de plannen van de twee concurrenten, zo meldt de Financial Times van vandaag. Andere Amerikaanse maatschappijen zouden er wel mee kunnen instemmen, als zij daarvoor in ruil landingsrechten kunnen krijgen op de Londense luchthaven Heathrow. Maar Delta Air Lines stelt hier tegenover dat de Britse regering geen zeggenschap heeft over Heathrow. (AP)