Ahold aast op Portugese supermarkten

ROTTERDAM, 9 JULI. Supermarktconcern Ahold is in de race voor de overname van de Portugese supermarktketen Pao de Acucar. Als de poging tot overname slaagt, zal Ahold, dat met de keten Jeronimo Martins een joint venture vormt, marktleider in Portugal zijn.

Een woordvoerder van het concern uit Zaanstad wilde vandaag de overnameberichten ontkennen noch bevestigen zolang er geen 'letter of intent' is getekend. Ahold verwacht dat het nog enkele weken zal duren voordat de overname kan worden afgerond. Volgens berichten in Portugese kranten heeft Jeronimo Martins Retail (JMR), waarin Ahold op gelijkwaardige basis met de partner samenwerkt, nog één concurrent. Het is het Franse familiebedrijf Auchan, een nieuwe maar snel opkomende speler op de Europese detailhandelsmarkt.

Pao de Acucar, dat opereert onder de naam Supa, heeft een omzet van circa 1,5 miljard gulden en is na marktleider Sonae en JMR in Portugal nummer drie. Ahold draaide samen met Jeronimo Martins afgelopen jaar een omzet van zo'n 1,7 miljard gulden, 23,4 procent meer dan het jaar ervoor.

JMR is vooral in Pao de Acucar geïnteresseerd omdat de keten enkele zogenoemde hypermarkten in bezit heeft. De vestiging van deze zeer grote supermarkten stuit ook in Portugal op steeds meer planologische bezwaren, waardoor het bouwen van nieuwe hypermarkten vrijwel uitgesloten is. Deze grote supermarkten vormen evenwel de meest succesvolle activiteiten van JMR die er acht in bezit heeft onder de naam Fiera Nova. Drie jaar geleden waren dat er nog drie.

Volgens Ahold-woordvoerder H. Gobes is de hele Portugese consumentenmarkt als “booming” te beschouwen. De retailmarkt is vorig jaar flink gestegen, maar de stijging van consumentbestedingen is vergelijkbaar met die in Nederland. Volgens Ahold besteedt de Portugese consument de laatste jaren aanzienlijk meer in de supermarkt. Niettemin leidt de supermarktketen waar Ahold zijn zinnen op heeft gezet verlies en drukt een schuldenlast op de balans van de dochter van de Braziliaans/Portugese eigenaar Entredeposto. “Kennelijk runnen ze daar de tent niet goed”, is het commentaar van de woordvoerder van Ahold.

Pao de Acucar moet naar verluidt 650 miljoen gulden kosten. Ahold is bezig de grote Amerikaanse supermarktketen Stop & Shop over te nemen. Dit kost het Zaanse concern naar schatting 2,9 miljard gulden. Hiervoor zijn nieuwe aandelen uitgegeven, waarmee het kruideniersconcern 3,2 miljard heeft binnengehaald. Er is dus nog geld over voor Acucar. “Maar als het doorgaat, financieren we samen met onze partner”, aldus Gobes.

Vier jaar geleden begon Ahold via de joint venture in Portugal. Samen namen beide partners diverse ondernemingen over. De overname van Pao de Acucar, dat een maand geleden te koop werd aangeboden, zou de grootste slag zijn die JMR sinds de oprichting in 1992 heeft geslagen.