Aanklager tribunaal vraagt arrestatiebevel

DEN HAAG, 9 JULI. Aanklager M. Harmon van het VN-tribunaal voor oorlogsmisdadigers in voormalig Joegoslavië heeft gisteren de rechters gevraagd een internationaal arrestatiebevel uit te vaardigen voor de Bosnisch servische 'leider' Radovan Karadzic en legerleider Ratko Mladic. Hij deed dat in de slotverklaring aan het eind van een hoorzitting over de aanklachten tegen Karadzic en Mladic.

Dat beide Bosnische Serviërs nog vrij zijn is volgens in “niet geringe mate” het gevolg van de politiek van Joegoslavië, dat hen toegang verschaft en tevens de hand boven het hoofd houdt. Harmon wil dan ook dat de rechters de VN-veiligheidsraad daarvan in kennis stellen met het verzoek sancties te ondernemen tegen dat Joegoslavië. Een internationaal arrestatiebevel betekent dat Karadzic noch Mladic nog langer naar Belgrado kunnen reizen. Van Joegoslavië wordt verwacht dat het aan een internationaal arrestatiebnevel, waaraan elke lidstaat van de VN gehoor moet geven, zal voldoen.

Harmon ging in zijn slotverklaring in op het bewijsmateriaal dat hij het tribunaal had gepresenteerd over Karadzic en Mladic. Volgens hem is er meer dan genoeg reden aan te nemen dat beide mannen de misdaden waarvan ze beschuldigd worden hebben gepleegd. Hij zei dat in de Balkan hun misdaden nog lange tijd zullen worden herinnerd, onder meer door de duizenden weduwen en wezen van de moorden op de mannen en jongens uit de moslim-enclave Srebrenica. “Wat niet herinnerd zou mogen worden is dat de wereld de kans deze architecten van genocide te berechten voorbij heeft laten gaan. Het zou de slachtoffers achtervolgen en ons allen met schaamte vervullen. Daarom vragen wij met respect dat dit rechtsorgaan een internationaal arrestatiebevel uitvaardigt”, aldus Harmon.