Wall Street zorgt voor koersdaling in Europa

AMSTERDAM, 8 JULI. De verwachting van een Amerikaanse renteverhoging en het effect van de val van de aandelenkoersen met 2,01 procent vrijdag op Wall Street hebben vanmorgen wereldwijd gezorgd voor dalende aandelenkoersen. In Tokio gingen de koersen vannacht met 1,38 procent achteruit, in Hongkong met 2,57 procent en ook alle andere beurzen in Azië leden verlies.

In Europa, waar de meeste beurzen uitgezonderd Frankfurt een deel van de koersdaling al vrijdagmiddag meenamen, noteerden aandelen lager. In Amsterdam stond de AEX-index rond het middaguur 0,87 procent lager op 554,30 punten, na een verlies van bijna driekwart procent op vrijdag. Parijs verloor vanmorgen 1,1 procent en Frankfurt 1,3 procent. Londen stond op een licht verlies.

Inflatie-angst na onverwachts sterke cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt leidde vrijdag tot de scherpe verliezen op Wall Street. Lagere koersen van obligaties dreven de lange-termijnrente op de kapitaalmarkt een kwart procent op tot 7,15 procent. Twee dagen eerder hadden de Amerikaanse centrale banken juist besloten de korte-termijnrente te handhaven op 5,25 procent. Analisten gingen er vanmorgen van uit dat de verhoging er toch snel komt om inflatie vroegtijdig tegen te gaan. Aandelen zijn, door de forse koersstijging van de laatste anderhalf jaar, nu erg kwetsbaar voor zo'n rentestijging.

Pagina 11: Damrak kwetsbaar voor correctie op Wall Street

De Amerikaanse renteverhoging wordt op zijn laatst verwacht ten tijde van de volgende vergadering van de Federal Reserve Board, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, op 20 augustus, maar kan veel eerder komen als de stroom van beter dan verwacht nieuws over de Amerikaanse economie aanhoudt.

De Amerikaanse aandelenmarkt is, na de forse koersstijgingen van in totaal bijna 50 procent in de laatste anderhalf jaar, kwetsbaar geworden voor rentestijgingen.

Omdat Wall Street vrijdag maar een halve dag open was, en bij de handel buiten de VS om vandaag de Amerikaanse staatsobligaties nieuwe koersverliezen leden waarbij het rendement op de toonaangevende staatsobligatie verder opliep tot 7,21 procent, werd verwacht dat de aandelenkoersen in New York vanmiddag opnieuw lager openen.

De Amerikaanse dollar profiteerde in Europa nauwelijks van de verwachte renteverhoging, die de munt in theorie aantrekkelijker maakt.

In navolging van de VS daalden ook Nederlandse obligatiekoersen, waardoor het rendement op de tienjarige staatsobligatie opliep tot 7,55 procent. Nederlandse analisten verwachtten vanmorgen dat het Damrak mee zal dalen bij een verdere koersval op Wall Street. Een vuistregel is op dit moment dat bij elk procent daling van het Dow-Jones gemiddelde de AEX-index een half procent mee naar beneden gaat. “Het is niet langer de vraag of de 'Fed' de rente verhoogt, maar met hoeveel”, zei een analist van de effectenbank Theodoor Gilissen vanmorgen. Een scherpe correctie op Wall Street kan volgens hem de koersen op het Damrak ver mee naar beneden slepen. Nederlandse aandelen zouden volgens hem minder schade ondervinden van een periode van geleidelijke Amerikaanse koersdalingen.