Verkiezingen in Indiaas Kashmir

NEW DELHI, 8 JULI. Het nieuwe centrum-linkse Indiase kabinet heeft vanmiddag besloten komende herfst verkiezingen te houden in de roerige deelstaat Jammu en Kashmir. Voor het eerst sinds 1987 krijgen de bewoners de gelegenheid hun stem voor het deelstaatparlement uit te brengen.

Sinds eind 1989 verkeert het overwegend islamitische Kashmir in de greep van een gewapende opstand van militante, separatistische moslims. Het gebied wordt rechtstreeks vanuit New Delhi bestuurd. In mei werden er voor het eerst sinds jaren weer verkiezingen gehouden, voor het federale parlement. De meeste invloedrijke moslim-organisaties boycotten deze echter. Talrijke neutrale waarnemers toonden zich geschokt door de hardhandige wijze waarop militairen en paramilitairen de kiezers naar de stembureaus dwongen.