TIME

Uiteindelijk behaalde Jeltsin vorige week in de Russische presidentsverkiezingen een ruime overwinning op zijn rivaal Zjoeganov, maar daar zag het pakweg een half jaar geleden nog helemaal niet naar uit. Volgens Time heeft een tot dusver geheim gebleven team van Amerikaanse deskundigen op het gebied van massacommunicatie en politieke campagnes “een cruciale rol” gespeeld in Jeltsins zege en derhalve, in de optiek van Time, in de redding van de Russische dsemocratie.

Het blad onthult dat de Amerikanen voor vier maanden (maart tot en met juni) werden ingehuurd voor 250.000 dollar plus verblijfskosten plus een ongelimiteerd budget voor het peilen en beïnvloeden van de publieke opinie. Gedetailleerd worden de meer en minder gehaaide werkzaamheden gereconstrueerd van het team, dat opereerde vanuit vertrekken naast Jeltsins eigen campagnestaf die onder leiding stond van zijn dochter Tatjana Djatsjenko. Zo bleven de lijnen kort en de risico's van voortijdig uitlekken, wat funest had kunnen zijn, beperkt.