Testa kandidaat directeur GVB

AMSTERDAM, 8 JULI. Het college van Burgemeester en Wethouders van Amsterdam wil jonkheer A. Testa voordragen als directeur van het Gemeentelijk Vervoerbedrijf (GVB). Dat is uit betrouwbare bronnen vernomen.

Een woordvoerder van het college wilde de hardnekkige berichten vanmorgen bevestigen noch ontkennen. Er zou volgens hem een voorlopige kandidaat zijn, maar de sollicitatieprocedure is nog niet afgerond. Goed ingelichte bronnen zeggen dat Testa, tot voor anderhalf jaar geleden directeur van de Noordhollandse vervoersmaatschappij NZH, de laatst overgebleven kandidaat is na een intensieve zoektocht met behulp van headhunters.

Het noodlijdende GVB, met een geschatte schuld van zo'n 150 miljoen gulden, is sinds oktober vorig jaar zonder directeur. In februari stapte ook nog de pasbenoemde interim-directeur op, terwijl een uitgebreid reddingsprogramma werd opgesteld.

De vakbonden die in de ondernemingsraad zijn vertegenwoordigd, hebben met grote afschuw op de berichten gereageerd. Voor de grootste bond, AbvaKabo, zou de voordracht van Testa “een volstrekt bewijs van onvermogen” van het college zijn. Bestuurder M. van den Berg verwacht dan ook dat de benoeming niet doorgaat. Gebeurt dat wel, dan zullen acties volgen, aldus Van den Berg. “Het doel van de acties zal dan zijn om Testa geen directeur van het GVB te laten worden.”

Voornaamste kritiek is dat Testa destijds met een gouden handdruk van ruim twee miljoen gulden bij de NZH is vertrokken. Dat gebeurde na een conflict met het overkoepelende Verenigd Streekvervoer Nederland. “Die man is uitgekotst door de vervoerswereld”, aldus Van der Berg.