Portiers willen geen watjes zijn

Een vreemde certificaat-uitreiking was het wel, vrijdagmiddag in het politiebureau. Al werd het certificaat plechtig uitgereikt door burgemeester Peper, hun namen wilden de cursisten niet in de krant. Ook hun werkgevers bleven liever uit de publiciteit. Men leek zich bijna voor de cursus te schamen.

Tien Rotterdamse portiers kregen vrijdag als eersten een certificaat uitgereikt voor een gemeentelijke 'pilot-training'. 'Van Harte Welkom' heet de cursus. Volgens cursusleidster H. Breukelaar van het discriminatie-meldpunt RADAR staken de portiers veel op over discriminatie, selectiemechanismen en geweldsbeheersing. De training bevatte een module theorie, maar er werd vooral gewerkt met rollenspelen en groepsgesprekken. Daarbij kwamen ook zaken aan de orde als angst en hoe daarmee om te gaan, aldus Breukelaar. De schuwheid van de cursisten is daarom begrijpelijk. In hun branche is het dodelijk om als watje door het leven te gaan.

Het deurbeleid van de horeca staat weer in de belangstelling. Momenteel is het in Rotterdam bijvoorbeeld weer in zwang om aangifte te doen van discriminerend deurbeleid. Ten dele lijkt dat een 'Baja Beach Club-effect'. In die club genieten klanten het voorrecht door body-builders of meisjes in bikini te worden bediend. Als ze althans blank en niet al te lelijk zijn, zo klaagden vorig jaar zo'n dertig afgewezen stappers. De portiers zouden allochtonen stelselmatig weren. Video-opnames van de politie bevestigden dat.

Over een andere club wordt gefluisterd dat een portier vrienden recruteerde om lastige Marokkaanse klanten buiten af te rossen. Discotheek 'Parkzicht', het hart van de gabberscene, staat dan ook bekend als de blankste aller clubs. In 1992 kwam de club in het nieuws toen gabbers op de dansvloer tijdens het 'hakken' racistische spreekkoren aanhieven. Het managment probeerde daarna een wat gemêleerder publiek te trekken, ondermeer door house met minder 'beats per minute' te draaien. Maar mellow wil het in Parkzicht niet worden. En het aanstellen van een portier die bevriend is met het CP'86-raadslid Freling lijkt uit oogpunt van public relations ook geen verstandige greep. E.M., populair in het extreem-rechtse circuit, schoot eind maart een Marokkaanse klant dood toen die, stijf van de drugs, het vuur op hem opende.

Begin volgend jaar moeten in principe alle horeca-portiers een basisdiploma beveiliging hebben. Dat stuit in Rotterdam op problemen. De cursus beveiliging is nogal theoretisch, maar het grootste probleem is dat kandidaten voor het diploma geen strafblad mogen hebben. “Als je die regel strikt handhaaft, hou je in Rotterdam geen portier over”, vreest Breukelaar. Hoe een en ander geregeld wordt, is nog niet duidelijk.

Het streven naar beheerste, niet-discriminerende portiers is nobel, maar niet al te realistisch. De deelnemers aan de 'pilottraining' zijn werkzaam aan de Oude Haven, een braaf en blank uitgaansgebied. Elders in de stad zijn de tijden ruwer. Zaterdagavond ging aan de 's Gravendijkwal een portier een klant met een honkbalknuppel te lijf. Die opende daarop het vuur. Rond diezelfde tijd schoot aan de Lijnbaan een 24-jarige klant vanuit zijn auto op een portier die hem de toegang tot een discotheek weigerde. Het is op een zaterdagavond al bijna routine. Zo kwam een voetballer van Feyenoord in het nieuws omdat hij vanuit zijn auto met een 'op een vuurwapen gelijkend voorwerp' een portier bedreigde. Een kogelvrij vest lijkt voor een portier nuttiger dan een kringgesprek over geweldsbeheersing.

    • Coen van Zwol