Parijs en Riad nieuwe partners

JEDDAH, 8 JULI. De Franse president Jacques Chirac heeft tijdens een tweedaags bezoek aan Jeddah “een nieuw partnerschap” met Saoedi-Arabië opgezet.

Op een persconferentie sprak Chirac gisteren van een politiek, economisch en cultureel verbond, met inbegrip van militaire samenwerking. Volgens diplomatieke bronnen ter plaatse profiteert Parijs daarbij van een zekere verkoeling in Saoedi-Arabië jegens de Verenigde Staten, de traditionele bondgenoot die de laatste tijd Riad heeft geschokt door hun onvoorwaardelijke steun voor Israel.

Chirac, die onder anderen werd vergezeld door zijn minister van defensie, Charles Millon, was niet naar Saoedi-Arabië gekomen voor de ondertekening van nieuwe wapenleveranties, aldus het Saoedische persbureau SPA. De Saoedische minister van defensie, prins Sultan, zei zaterdag dat een nieuwe overeenkomst “zal tot stand komen, zo God het wil, wanneer de tijd goed is en het moment daar”.

Frankrijk hoopt 150 Leclerc tanks te verkopen, zo heeft Chirac laten weten. Maar tijdens dit bezoek was het zijn bedoeling “een klimaat van vertrouwen en vriendschap te scheppen, geëigend om vervolgens de onderhandelingen tussen de ministers over precieze thema's (..) te vergemakkelijken”.

De Franse president sprak gisteren lange tijd met koning Fahd, met name over het vredesproces in het Midden-Oosten en de houding van Israel onder de nieuwe premier Benjamin Netanyahu. Onzekerheid daarover zal, zo zei Chirac, leiden tot een hervatting van terrorisme.

Chirac werd vanochtend vroeg naar het vliegveld van Jeddah vergezeld door Fahd. Volgens Franse bronnen was dit “volkomen uitzonderlijk”. Zaterdag stond Fahd ook al op het vliegveld klaar om Chirac te verwelkomen. In de Amerikaanse media is recentelijk gespeculeerd over een ophanden zijnd aftreden van Fahd, die vorig najaar een hersenbloeding kreeg. Kennelijk in antwoord op dergelijke speculaties heeft Fahd zich sindsdien herhaaldelijk in ontmoetingen met buitenlandse bezoekers en zelfs bij een voetbalwedstrijd laten zien. (Reuter, AFP, AP)