Overnamesom komt uit op 800 miljoen; Rodamco wil belang in Franse Cegep-groep

ROTTERDAM, 8 JULI. Rodamco, het vastgoedfonds van de Rotterdamse beleggingsgroep Robeco, wil een meerderheidsbelang nemen in de Franse investeringsgroep Cegep. Rodamco heeft belangstelling voor 82 procent van de aandelen tegen een indicatieve prijs van 250 Franse franc (ongeveer 83 gulden) per aandeel.

Volgens de Franse beursreglementen moet Rodamco ook een bod uitbrengen op de resterende aandelen. De overnamesom voor alle aandelen Cegep komt daarmee op maximaal 800 miljoen gulden.

Rodamco is in onderhandeling met de aandeelhouders Geneurope Holding BV, Financiere Covest, Cofragep en Boucheries Nivernaises, die gezamenlijk een belang hebben van 82 procent in Cegep. Het aandeel Cegep is genoteerd aan de parallelmarkt van de Parijse beurs en sloot afgelopen vrijdag op een koers van 162 Franse franc (54 gulden).

Een woordvoerder van Rodamco wijst erop dat slechts 5 procent van de aandelen Cegep op de beurs verhandeld worden. “De beurskoers is niet representatief voor de intrinsieke waarde van Cegep”, aldus een woordvoerder. “Op grond van een eerste analyse van de portefeuille lijkt een premie gerechtvaardigd. ” Als Rodamco met de grootaandeelhouders overeenstemming bereikt heeft, zal het vastgoedfonds over ongeveer twee maanden de aandelen Cegep en de schulden van het investeringsfonds overnemen.

De portefeuille van Cegep bestaat uit vier grote winkelcentra in Rouen, Lille, Parijs en Lyon en een kantoorgebouw in Lyon. Rodamco hanteert voor investeringen een minimum rendementseis die bestaat uit de gemiddelde lange rente over een termijn van vijf jaar in het land waar wordt geïnvesteerd plus een opslag van enkele procenten voor beheerkosten en risico. Voor Frankrijk ligt deze minimumeis op 9,5 procent. Rodamco wil de winst per aandeel vooral laten groeien door de kasgelden snel te beleggen. Met de overname heeft Rodamco een bestemming gevonden voor een fors deel van de ruim twee miljard gulden aan liquiditeiten die het vastgoedfonds eind 1995 op de balans had staan.

Rodamco gaf in mei vorig jaar dollar-obligaties uit ter waarde van 500 miljoen dollar om investeringen in Zuidoost-Azië en Oost-Europa te financieren. Het vastgoedfonds kondigde medio 1995 aan het aandeel in de vastgoedportefeuille het Verre Oosten op termijn sterk omhoog te brengen naar 25 procent. “Deze overname speelde echter al een tijdje”, aldus de woordvoerder van Rodamco.