Nozema boekt winst door belang in Casema

Etherexploitant Nozema heeft in 1995 een winst geboekt van 16,4 miljoen gulden. Dat is een sterke verbetering ten opzichte van 1994, toen een verlies werd geleden van 4,6 miljoen.

Het resultaat is sterk beïnvloed door de strategische deelname van Nozema in kabelexploitant Casema. Nozema heeft een belang van 22,56 procent in de grootste kabelexploitant van Nederland. Het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening steeg van 0,5 naar 1,6 miljoen.

De omzet van de Nederlandsche Omroep-Zendermaatschappij is de laatste jaren met 13,5 tot 82,3 miljoen gulden toegenomen. In de laatste vier jaar steeg de omzet met 40 procent. Dat is een gevolg van contracten met commerciële omroepen en meer activiteiten op het terrein van telecommunicatie, het distribueren van onder meer computergegevens en het verhelpen van storingen. Nozema was in het verleden uitsluitend de etherexploitant van de publieke omroepen. Door de digitale etherdistributie van radio- en televisiesignalen wordt een verdere toename verwacht.

Ten behoeve van de regionale televisie wil Nozema voor twintig miljoen gulden zendmasten bouwen. Nozema is voor 59 procent in handen van de overheid. Het kabinet heeft laten weten het staatsbelang te willen afstoten.