North Sea Jazz '96; JOE LOVANO

Joe Lovano: Quartets/Live at the Village Vanguard (Blue Note 7243 8 291125 2 1). Distr. EMI.

Rietblazer Joe Lovano heeft zich met verve een vaste plaats op de jazzscene veroverd. In studio's komt hij niet altijd helemaal los maar live gebeuren er vaak heel aardige dingen. Zoals in The Village Vanguard in New York City zoals te horen is op Quartets, een dubbel cd met ruim twee uur recht-door-zee muziek. Het eerste kwartet uit '94, zonder piano en met Tom Harrell op trompet, doet enigszins denken aan dat van Ornette Coleman uit begin jaren '60. Dat een van de titels Fort Worth luidt, naar Colemans geboortestad, is dan ook passend. De ritme-sectie met Anthony Cox op bas en Billy Hart aan de drums kwijt zich voortreffelijk van zijn taak.

Dat geldt ook voor Christian McBride en Lewis Nash die Lovano een jaar later achter zich heeft, samen met pianist Mulgrew Miller. Deze wat conventionelere bezetting wijdt zich aan een repertoire van voornamelijk standards waaronder stukken van Coltrane, Davis, Monk en Mingus. Een bezwaar is dat niet want Lovano is ongeacht het programma in de eerste plaats een 'blower' die het moet hebben van goede zin. Zaterdagnacht presenteert hij in de Van Goghzaal weer een ander kwartet, met naast hem in het licht gitarist Jim Hall.

    • Frans van Leeuwen