North Sea Jazz '96; GROOVE COLLECTIVE

Groove Collective: We the People (Impulse 11632). Distr. MCA

Er zijn veel groepen die zich bezighouden met van alles en nog wat: funk, salsa, reggae, voor de zekerheid nog wat afro en rap erbij, je zal de boot toch eens missen... Wat het jonge Groove Collective het komende weekeinde aanwezig op het North Sea Jazz Festival onderscheidt van oudere en bekendere formaties op dit gebied is een prettig soort ongeliktheid, een beetje onbezonnenheid soms. De collectieve blazerspassages en koortjes klinken minder glad dan meestal het geval is en tijdens de instrumentale solo's wordt hoorbaar gezweet. Vooral trombonist Josh Roseman en fluitist Richard Worth vallen op.

Dat de groep in de titelsong op de discogroep Chic lijkt en op andere momenten op Sergio Mendes of Guru is geen bezwaar, het is niet iedereen gegeven iets echt nieuws te bedenken. De cd We, the People lijkt met dit al een een goede vooruitblik op het concert dat het elf-koppige Groove Collective vrijdag rond het middernachtelijk uur in de Paulus Potterzaal gaat geven.

    • Frans van Leeuwen