North Sea Jazz '96; Bill Frisell

Bill Frisell Quartet (Elektra Nonesuch 7559-79401-2). Distributie: Warner.

Op zijn titelloze nieuwe cd presenteert gitarist Bill Frisell zijn nieuwe kwartet met Ron Miles op trompet, Eyvind Kang op viool en tuba en Curtis Fowlkes op trombone. Een ongebruikelijke bezetting maar niet zonder reden want het resultaat is precies waar Frisell naar streeft: een open geluidsbeeld, wellicht als metafoor voor de 'open society' die Amerika idealiter is. De geschilderde voorplaat toont een jonge man met een pet op een een bochtige landweg. Met zijn rechterhand draagt hij een koffer, met zijn linker maakt hij een gebaar naar twee achterblijvers. Het lijkt 'tot ziens' maar het heeft ook iets van 'sorry, ik kan niet anders'. Ook de muziek ademt de sfeer van scheiden doet lijden. Stand up, Sit down steunt op een treinmotiefje, de blues Convict 13 is treurig en troostend tegelijk. Ook overigens toont deze cd Amerika op zijn allerbreedst. Dead Ranch en In Deep zijn prachtige mengsels van New Orleans jazz en country en het contrapuntisch geschreven Egg Radio lijkt een hymne voor de radio van vóór de tv. Wie dit schitterende kwartet aan het werk wil zien moet zich zaterdag omstreeks zes uur op het dakterras installeren.

    • Frans van Leeuwen