NK trainingsrit voor Brentjens

GULPEN, 8 JULI. Het was eigenlijk gewoon een trainingsritje, een testwedstrijd om te zien hoe hij er voor staat. Het Nederlands kampioenschap mountainbike in Gulpen was voor Bart Brentjens slechts een onderdeel van de lange voorbereiding op de Olympische Spelen. Het hele seizoen heeft de mountainbiker afgestemd op dat ene, heilige doel: goud in Atlanta.

Tot groot genoegen van de organisatie kwam het NK van gisteren hem nog uit ook. “Dit NK paste wel in mijn programma”, zei Brentjens na afloop.

En de 27-jarige wereldkampioen toonde aan dat hij op de goede lijn zit voor de Spelen. Brentjens verdedigde zijn titel met gemak; hij won de wedstrijd met een straatlengte voorsprong op de rest van het peloton. Vier renners wisten hem nog aardig bij te houden, maar anderhalve ronde voor de eindstreep liet Brentjens zijn concurrentie de hielen zien. Na twee uur, vijf minuten en 26 seconden kwam de winnaar over de finish van het ruim 56 kilometer lange parcours rond de Gulpenerberg, verdeeld over zeven rondjes van acht kilometer. Ruim een minuut later finishte Patrick Tolhoek als tweede, op dertig seconde gevolgd door veldrijder Richard Groenendaal. Opvallend aanwezig in Gulpen was ook Erwin Nijboer. De wielrenner die op het moment van de wedstrijd eigenlijk een tijdrit in de Alpen had willen fietsen, was op het laatste moment gepasseerd voor de Tour de France in de Banesto-ploeg van Miguel Indurain. Hij gebruikte de wedstrijd op de mountainbike om in vorm te blijven. Hij werd vijfde, op een achterstand van vierenhalve minuut.

Brentjens was erg tevreden met zijn prestatie. “Ik ben blij dat ik nu mijn tweede titel op rij pak, het is toch het NK. Het betekent dat ik nu al op de goede lijn zit voor de Spelen.” Het was volgens de oud-wegrijder allerminst een makkelijke overwinning. “Het parcours was zwaar door de regenval van de afgelopen dagen. Ik heb echt moeten afzien, maar ik had er alle vertrouwen in. Als wereldkampioen moet je toch iets extra's kunnen laten zien, en ik stak in goede vorm. Ik voelde mij één met de fiets, en dat is heel belangrijk.” De lichte en veerkrachtige aluminium fiets is niet voor niets speciaal op maat gemaakt voor de tengere Brentjens.

Vandaag pakt Brentjens de voorbereiding weer op voor het evenement waar het hele jaar om draait. Op 30 juli vindt de eerste olympische mountainbike-wedstrijd plaats, en die wil de inwoner van Schaijk graag bijschrijven op zijn lange erelijst. Onder leiding van zijn zwager en voormalig bergkoning van de Tour de France Gert-Jan Theunisse volgt Brentjens een zwaar trainingsprogramma. Daarbij probeert Brentjens vast te wennen aan de tropische omstandigheden in Atlanta. In de klimaatkamer van een ziekenhuis in Nijmegen klimt de mountainbiker twee keer in de week op de rollerbank. Bij een temperatuur van 36 graden Celsius en een luchtvochtigheidsgraad van 90 procent trapt hij dan ruim een uur achtereen de nodige 'kilometers' bij elkaar.

Om ook echte kilometers in de benen te krijgen start Brentjens volgende week in de Ronde van Luik, een vierdaagse etappewedstrijd op de weg. Drie dagen later vertrekt hij naar Atlanta, een week later dan zijn ploeggenoot Marcel Arntz. “Ik geef de voorkeur aan de wedstrijd in Luik boven twee weken acclimatiseren in Atlanta. Dat kan ook wel in één week.” Arntz kende gisteren een ongelukkige wedstrijd. Hij werd vierde en had gehoopt op een betere rentree. “Het was voor mij de eerste serieuze test na een langdurige rugblessure. Het viel niet echt tegen, maar ook niet mee. Een podiumplaats zat er helaas niet in.” Toch denkt Arntz ook in Atlanta met de top mee te kunnen. “Als mijn rug volledig herstelt moet ik toch wel bij de eerste vijf kunnen eindigen, misschien zelfs bij de eerste drie.”

Over de olympische doelstelling is collega Brentjens heel duidelijk. “De Spelen zijn voor mij geslaagd als ik een podiumplaats behaal, maar ik ga natuurlijk voor goud.” Aan de betrokkenheid van zijn vrouw Petra en van trainer Theunisse zal het niet liggen. Die zijn onvermoeibaar in hun steun aan de Nederlands kampioen. Theunisse was zoek bij de huldiging na de wedstrijd in Gulpen. Hij moest de Gulpenerberg nog afdalen, waar hij tijdens de koers in de bosjes zat om zijn pupil van aanwijzingen te voorzien. Volgens Brentjens bestaat de begeleiding van zijn zwager eigenlijk maar uit één wijze raad: “Gewoon hard doortrappen, Bart.”

    • Philip de Witt Wijnen