Netanyahu ziet op Schiphol Van Mierlo

TEL AVIV, 8 JULI. Op doorreis naar de VS zal de Israelische premier Benjamin Netanyahu vanavond op Schiphol een onderhoud hebben met de Nederlandse minister van buitenlandse zaken, Hans van Mierlo. Netanyahu volgt het voorbeeld van zijn voorgangers, die eveneens reizen naar de VS in Nederland plachten te onderbreken.

Tijdens dit onderhoud, waaraan zowel van Nederlandse als Israelische zijde groot belang wordt gehecht, komen de voortzetting van economische samenwerking en het vredesproces in het Midden-Oosten ter sprake. Nederland is in het bijzonder geïnteresseerd om na te gaan in hoeverre de regering-Netanyahu de afspraken zal honoreren die premier Wim Kok en ex-premier Shimon Peres in januari in Jeruzalem maakten over potentiële Nederlandse deelname aan de uitbouw van de Israelische infrastructuur.

Van de besprekingen die Netanyahu in Washington met de Amerikaanse president Bill Clinton zal voeren, worden betreffende het vredesproces in het Midden-Oosten geen concrete resultaten verwacht. Pas na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in het najaar zal blijken in hoeverre Washington en Jeruzalem nog één lijn in het Midden-Oosten kunnen trekken.

De Israelische premier zal in Washington de strijd tegen de terreur als centraal politiek thema aankaarten. Na de recente aanslag op de Amerikaanse militaire basis in Saoedi-Arabië zal Netanyahu vanuit deze invalshoek zijn voorzichtige beleid onder de leus 'vrede met veiligheid' jegens de Palestijnen en Syrië verdedigen.

Volgens de Israelische pers van vandaag overweegt Netanyahu na een onderhoud tussen zijn minister van buitenlandse zaken David Levy met Yasser Arafat daarna de Palestijnse leider te ontmoeten. In een vraaggesprek met een Amerikaans TV-station heeft hij vannacht gezegd evenals premier Menahem Begin in 1977 de “wereld te zullen verrassen”. Begin gaf toen de Sinaï-woestijn voor vrede met Egypte op.