Megafestatie biedt jongeren kennis en sensatie

UTRECHT, 8 JULI. Met grote ogen van opwinding stapt de Utrechtse Gulsen Ozkul uit de rollercoaster. Ze heeft de rit in de grootste mobiele achtbaan van Europa overleefd. “Ik zat voor het eerst helemaal voorin. Ik moest alsmaar schreeuwen en de tranen liepen over mijn gezicht. Als er niet zo'n lange rij was, ging ik meteen weer.”

Meer vragen stellen heeft geen zin want Gulsen is al weer vertrokken naar het bungeejumpen. Jongeren met lef en geduld komen ruimschoots aan hun trekken op de Megafestatie in de Utrechtse Jaarbeurs. Tal van bedrijven en instellingen die op enigerlei wijze in jeugd zijn geïnteresseerd, presenteren zich een week lang met veelal spectaculaire activiteiten. Vorig jaar kwamen er zo'n honderdduizend jongeren en organisator J. Morriën verwacht dit jaar nog meer bezoekers. “Het gaat om de combinatie van amusement en informatie. De uitdaging is om zo min mogelijk rijen te laten ontstaan.”

De landmacht is met groot materieel en 235 militairen op volle sterkte aanwezig. Jaarlijks heeft de landmacht zo'n zesduizend banen te vergeven, verklaart een woordvoerder. Kandidaten kunnen hun capaciteiten tonen in een 'megatest' op de klimtoren en touwbaan. Bij het zwieren over een waterbassin zijn gisteren slechts drie bezoekers kopje onder gegaan. Het Rode Kruis heeft op het 'tolerantieplein' een tunnel gebouwd, waarin jongeren op een mountainbike tussen landmijnen moeten laveren. Bij de CNV-jongerenorganisatie kan men in de spacebike een looping maken.

“Twee jaar geleden stonden we hier nog met een tekenares, maar daar kun je nu niet meer mee aankomen”, zegt medewerkster F. Matze. “Het doel is hier vermaak, dus dan moet je niet met een suffe stand gaan staan.” De CNV-jongeren verzamelen nu alleen maar namen en adressen, zodat later informatiepakketten kunnen worden toegestuurd. Toch had het allemaal wel wat spannender gemogen, vindt Joeri Linsen (15) uit Zaandam. “Het is soms saai of je moet heel lang wachten en het is erg commercieel.” Niettemin heeft ook hij zijn avontuur gehad. Hij betrapte een zakkenroller die aan zijn rugzak stond te friemelen.