Marie Galante, een prikkelende avonturenserie

Marie Galante, deel 2: El gato loco, TV5 (kabel en satelliet), 22.35-00.05u. Herhalingen morgen 08.30-10.00 en 01.45-03.15 uur. Frans ondertiteld.

Het is een oud stramien voor avonturenverhalen met vrouwen in de hoofdrol: de heldin, van alle kanten fysiek en in haar eer bedreigd, overleeft op miraculeuze wijze alle benarde situaties, en komt niet alleen ongeschonden uit de strijd, maar eigenlijk frisser en onschuldiger dan tevoren. De Angélique-films berusten op deze aantrekkelijke onwaarschijnlijkheid. En - in een wat ander register - de heldinnen in de boeken van de markies De Sade natuurlijk, die onveranderlijk in het goede blijven geloven, hoe hard hun lot ook moge zijn. Bij Marie Galante, de heldin van een vierdelige feuilleton van de Franse zender TV5, is het niet anders. In de aflevering van vorige week hebben we kunnen zien hoe Marie, gespeeld door Florence Pernel, door een kapitein met bedenkelijke bedoelingen vanuit Bordeaux op zijn schip wordt ontvoerd en in Uruguay verzeild raakt, zonder geld voor de reis terug natuurlijk.

Bedreigingen van allerlei aard, met name seksuele, blijken aan haar optimisme en levenslust geen enkele afbreuk te doen. Steeds ook ontwaart zij in een sociale context die louter uit potentiële verkrachters lijkt te bestaan, met zekerheid de enige man met wie het mogelijk is een pure, en levensreddende vriendschap aan te gaan.

Maar net denkt de kijker dat hier iets moois en vreedzaams kan groeien, of het noodlot slaat weer toe: vanavond zien wij hoe Marie verzeild raakt in het Buenos Aires van 1938, onderdak vindend bij de nonnetjes en in het bordeel.

Marie Galante is een zeer fraai gefilmde serie van in totaal zes uur van Jean-Pierre Richard. Er wordt wel eens smalend gesproken over de Franse filmindustrie, maar zo'n prachtige avonturenfilm maken, dat kunnen ze tenminste nog.

    • Raymond van den Boogaard