Mandela ziet Mbeki als zijn opvolger

LONDEN, 8 JUNI. De Zuidafrikaanse president, Nelson Mandela, wil geen tweede ambtstermijn en is er voorstander van dat Thabo Mbeki, nu vice-president, hem opvolgt als zijn huidige ambstermijn in 1999 afloopt. De 79-jarige Mandela, die vanavond aan een staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk begint, zei dit gisteren in een vraaggesprek op de Britse televisie.

“Het is duidelijk dat een man van 81 niet echt een weerbarstig land als het onze kan leiden”, aldus Mandela. “Onze jonge democratie heeft een betrekkelijk jong leiderschap nodig.” Na zijn pensionering wil Mandela zich gaan wijden aan zijn kleinkinderen en aan landbouw gaan doen. “U moet weten dat ik niet de mogelijkheid heb om een inkomen te verwerven. Ik wil niet langs de straat zitten en bedelen.”

Mandela onderstreepte in het vraaggesprek dat niet hij maar het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) bepaalt wie hem gaat opvolgen. Maar hij voegde daar onmiddellijk aan toe: “Mbeki is zeer getalenteerd en erg populair en als het Afrikaans Nationaal Congres hem koos zou ik het gevoel hebben dat ze de juiste keuze hadden gemaakt. Ik twijfel er niet aan dat de jonge mensen die nu aan het hoofd staan van het ANC, de huidige president (Mandela doelt op zichzelf red.) in de schaduw zullen staan als men hun de mogelijkheid geeft om te regeren.”

Thabo Mbeki, die tijdens de jaren van de apartheid de rechterhand was van ANC-leider Oliver Tambo, is momenteel vice-president van Zuid-Afrika. Zijn enige serieuze rivaal binnen het ANC is Cyril Ramaphosa. Deze besloot onlangs om zijn parlementszetel ter beschikking te stellen en een topfunctie in het bedrijfsleven te vervullen.

Mandela sloot niet uit dat hij na 1999 een boek over zijn presidentschap gaat schrijven. “Ik heb mijn aantekeningen over mijn jaren als president bewaard. Een boek is zeker een mogelijkheid maar dat vergt enige tijd.”

(AP, Reuter)