'Lonen in oostelijk Duitsland met 20 procent omlaag'

BERLIJN, 8 JULI. Gezien de economische verhoudingen in het oosten van Duitsland moeten de lonen daar met zeker 20 procent omlaag. Dit heeft Lutz Hoffmann, directeur van het DIW-instituut voor economisch onderzoek in Berlijn, gezegd in een vraaggesprek met de Duitse krant Die Welt.

Hoffmann realiseert zich dat een dergelijke verlaging politiek niet mogelijk is en pleit daarom voor de komende vijf tot zeven jaar een nulronde in nieuwe CAO's voor. Als de werknemers dan ook nog afzien van vakantiegeld en kerstgratificaties, liggen de lonen rond de eeuwwisseling op een niveau dat in verhouding tot de productiviteit te vergelijken is met dat in het westen van Duitsland.

Sinds de hereniging van de twee Duitslanden worden de lonen in het oosten van Duitsland geleidelijk aan opgetrokken tot het salarispeil in het westen van het land. Op het ogenblik verdient een Oostduitse werknemer in een vergelijkbare baan ongeveer 85 procent van wat zijn Westduitse collega verdient.

De salarissen worden dan wel gelijk getrokken, de productiviteit in het oosten blijft nog ver achterliggen. Volgens Hoffmann is de productiviteit in het oosten op het ogenblik 30 procent kleiner dan in het westen. (DPA)