Landbouw spreekt geruchten BSE tegen

DEN HAAG, 8 JULI. Het ministerie van Landbouw bestempelt berichten uit Duitsland die erop zouden wijzen dat met gekke-koeienziekte (BSE) besmet vlees illegaal via Ierland en Frankrijk de Europese Unie binnenkomt, als “geruchten die niet op feiten zijn gebaseerd”. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie vandaag verklaard.

De Duitse ambassadeur van de landbouwraad in Italië meldde dit weekeinde dat malafide handelaren het handelsverbod voor Brits rundvlees omzeilen. Volgens de diplomaat zou het vlees via omwegen ook in andere Europese landen terechtkomen.

De berichten hebben in Duitsland tot veel commotie geleid. Voor Brits rundvlees geldt sinds enkele maanden een algeheel exportverbod, omdat het eten van met BSE besmet vlees mogelijk gevaar voor mensen oplevert.

Volgens het ministerie van Landbouw bestaan er geen concrete aanwijzingen om aan te nenem dat Brits rundvlees illegaal de Europse Unie binnenkomt.