Kritiek op tv-deal WK voetbal

ROTTERDAM, 8 JULI. De Europese voetbalunie (UEFA) is allerminst gelukkig met de mega-deal die de wereldvoetbalbond FIFA vorige week sloot over de uitzendrechten van het wereldkampioenschap in 2002 en 2006. Volgens het UEFA-bestuur, gisteren in vergadering bijeen, zijn de collega's van de FIFA veel te voorbarig geweest met een contract dat pas over zes en tien jaar ingaat.

Het Europese college vindt het ook onjuist dat de FIFA de tv-rechten slechts aan één aanbieder heeft verkocht. De Duitse mediamagnaat Leo Kirch won met zijn Zwitserse marketingpartner ISL de strijd om de uitzendrechten voor een bedrag van 3,75 miljard gulden. Hij betaalt 1,75 miljard voor het toernooi in 2002 (in Japan en Zuid-Korea) en twee miljard voor het WK in 2006 (mogelijk in Duitsland).

De UEFA roept de FIFA op de afspraken met de Kirch-groep te herzien. “Om de economische belangen van de aangesloten lidstaten ook op de lange termijn veilig te stellen”, stelde secretaris-generaal Aigner. “Het gaat niet zozeer om de hoogte van de bedragen. Die zijn zelfs waarschijnlijk hoger dan we hadden ingeschat. Maar de UEFA vindt het gewoon geen goed idee om het WK-voetbal op televisie voor tien jaar vast te leggen.”

Aigner vermoedt dat de FIFA in 2006 nog veel meer aan het WK kan verdienen, zeker als het toernooi in Duitsland wordt gehouden. “En al dat extra geld willen we niet graag aan Kirch geven. De deal met hem is te snel tot stand gekomen. En dat is geen goede zaak gezien de enorme ontwikkelingen op de tv-markt.”

De UEFA voelt zich bij monde van Aigner ook een beetje misleid door de FIFA. “De acht UEFA-vertegenwoordigers in het FIFA-hoofdbestuur dachten dat ze afgelopen woensdag in Zürich alleen over alle aanbiedingen zouden praten. Ze wisten niet dat er ook meteen een beslissing zou vallen.”

De beoogde uitbreiding van de Champions League van zestien naar 24 clubs gaat waarschijnlijk de eerste drie jaar niet door. Het is onmogelijk nog vrije data te vinden op de al overvolle kalender.

De UEFA was van plan de Champions League in het seizoen 1997-98 uit te breiden tot 24 clubs. Dat zou gebeuren in vier groepen van zes, in plaats van de vier poules van vier tegenwoordig. Er zouden dus vier extra duels per club nodig zijn en de UEFA weet niet waar die te plannen. De competities nemen veel tijd in beslag, net als de interlands in de aanloop naar het WK van 1998 in Frankrijk.

De wereldvoetbalbond FIFA denkt er sterk over de 'Golden Goal' - wie het eerst scoort in de verlenging is winnaar - weer snel af te schaffen. De negatieve ervaringen ermee bij het EK in Engeland en de grote kritiek hebben de federatie daarvan overtuigd. Bij het Europees kampioenschap brachten vier van de vijf verlengingen geen beslissing.