KOOLRABI-KAAS

SCHOTEL MET NOTENKORSTJE

Een vegetarisch hoofdgerecht voor vier personen:

4 koolrabi's

1-1 kilo vastkokende aardappelen

zout, peper, nootmuskaat

45 gram boter

50 gram bloem

6 deciliter melk

300 gram geraspte Maasdammer of

Leerdammer kaas

1/2 bouillontablet

75 gram gepelde hazelnoten of

cashewnoten

Snijd elke koolrabi in 8 parten, schil ze en kook ze in 15-20 minuten gaar. Schil en was de aardappelen, snijd ze in plakjes van 3/4-1 centimeter en kook deze in 8-10 minuten gaar. In een vergiet met koud water afspoelen en laten uitlekken. Smelt de boter, roer de bloem erdoor en laat het mengsel 1 minuut pruttelen. Voeg al roerende de melk toe en blijf roeren tot het een gebonden saus is. Los 250 gram kaas en het halve bouillontablet in de saus op en voeg naar smaak zout, peper en nootmuskaat toe. Hak of maal de noten fijn. Schik 1/3 deel van de aardappelen in een ingevette ovenschotel, leg hierop de helft van de koolrabiparten en schenk 1/3 deel van de saus erover. Herhaal deze lagen. Dek ze af met de rest van de aardappelen, de rest van de saus en strooi hier een mengsel van noten en kaas over. Zet de schotel 20-25 minuten in een op 175 graden Celsius voorverwarmde oven of iets langer als het gerecht eerder op de dag bereid is.

    • Annelène van Eijndhoven