Honkballers voldaan na derde finale

HAARLEM, 8 JULI. Op de slotdag van de 18e Haarlemse Honkbalweek brak de zon door. En zelfs bij de stuurse bondscoach Jan-Dick Leurs kon er na de achtste wedstrijd in negen dagen een glimlach vanaf.

Zijn Oranje verloor weliswaar geflatteerd met 14-5 in de finale van Cuba. Hij zag echter in die wedstrijd èn in het duel tegen de Sullivans op zaterdagavond, 12-8 in tien innings, voldoende aanknopingspunten om licht tevreden vooruit te blikken naar het olympisch toernooi in Atlanta.

“Honkballen kunnen die jongens wel”, bromde hij. “Finale EK, finale Rotterdam, finale Haarlem, drie finales in de laatste twee jaar. Twee gewonnen, één verloren. Dat zegt voldoende over deze ploeg.” De laatste duels leerden de bondscoach meer dan de voorgaande zes bij elkaar. “Slaan kunnen ze wel. Maar we krijgen nog te veel punten tegen.” Het belangrijkste winstpunt van de thriller tegen de Sulivans vertelde hij echter in drie woorden: “Eelco is terug.”

Eelco is Eelco Jansen, de 27-jarige pitcher van Kinheim en al jaren de aas van Leurs in de nationale werpersstaf. Jansen was echter uit vorm. Hij schafte zich een scherp olympisch kapsel aan, maar op de heuvel straalde hij geen olympische allure uit. In de competitie won de leraar biologie één wedstrijd, tegen Quick, en verloor hij er acht. Terwijl hij het jaar ervoor tot beste pitcher van het land werd uitgeroepen en op het EK schitterde. “Het zat tussen zijn oren”, aldus Leurs. “Wij hebben de hele week gewerkt om hem terug te krijgen op zijn niveau en tegen de Sullivans wàs hij terug.”

Jansen is een van de drie starters in Atlanta. De andere twee zijn Callenbach en Kohl, maar Jansen is Leurs' aas; de werper die op de heuvel begint in die duels die Leurs denkt te kunnen winnen in Atlanta. Niet tegen Cuba, Japan of de Verenigde Staten, maar wel tegen Nicaragua, Italië, Australië en eventueel tegen Zuid-Korea.

De Amerikanen stapten zaterdagavond van de massagetafel af het veld in. Tussen de buien door versloegen ze in de middaguren Japan met 6-3. Aan slag waren de hitters van Leurs andermaal weer op dreef. Dertien honkslagen vertrokken er van de knuppels, waaronder een homerun van 't Hoen met twee man op de honken. Die tik vormde de basis voor de derde overwinning binnen één week op de semiprofs uit Grand Rapids, Michigan.

Een dag later leed de ploeg de derde nederlaag binnen één week tegen Cuba. De slagploeg was twee beurten scherp en nam zelfs een voorsprong van 4-1. De Cubanen wisselden direct van pitcher, Licea werd vervangen door Guilartte. Dat jonge talent hield Oranje stevig onder controle.

“Aanvallend staan we er wel”, oordeelde Leurs. “Die jongens zijn van staal. Let wel: dit was onze achtste wedstrijd in negen dagen en dan nog elf honkslagen tegen Cuba, dat zegt toch wel iets. We misten zondag de power voor homeruns, maar ik vond ze fantastisch spelen.”

Morgen vertrekt Leurs met zijn selectie van twintig man en drie reserves naar Tampa, Florida. In het gloednieuwe trainingscomplex van de New York Yankees bereiden de honkballers zich voor op de spelen. Ze sparren er vijf keer tegen Australië. Maar het 30 miljoen dollar kostende complex wordt voor de ploeg eerder een kuuroord dan een spartaans trainingskamp.

“Bijna alle spelers mankeren wel iets”, aldus Leurs. “Het koude weer, de onderbrekingen door de regen, de vele wedstrijden hebben blessures opgeleverd. Geen al te grote gelukkig, maar toch moeten we voorzichtig blijven.” Alleen de werpers Wout (ribspier) en Paul Nanne (dijbeen) zijn er ernstiger aan toe. “Maar de schade valt verder mee”, keek Leurs terug. (ANP)