Hof: geen uitspraak over atoomwapens

DEN HAAG, 8 JULI. Het Internationale Gerechtshof in Den Haag heeft vandaag niet tot een uitspraak willen komen over de wettigheid van het gebruik van atoomwapens. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) had het Hof gevraagd een uitspraak te doen over het vastleggen van het gebruik van nucleaire wapens in het internationale recht.

De veertien rechters van het internationale Hof besloten met elf tegen drie stemmen dat de WHO niet-ontvankelijk is.

De president van het Hof, de Algerijn Bedjaoui, maakte in zijn uitgebreide motivatie duidelijk dat de WHO zich niet moet inlaten met politiek, maar met de gezondheid van mensen. Het verzoek van de WHO om uit het oogpunt van preventie zorg voor de internationale volksgezondheid en het milieu het gebruik van atoomwapens in de wet vast te leggen wierp het Hof van zich af. “Het effect op de volksgezondheid van nucleaire wapens is hetzelfde, of deze nu legaal of illegaal zijn”, aldus Bedjaoui.

Als de WHO zich in preventieve zin met het gebruik van nucleaire wapens wil inlaten, kan het dat volgens de het Hof doen door mensen voor te lichten over wat ze moeten doen in geval van een atoomaanval. En als het tot een dergelijke aanval is gekomen moet de organisatie optreden in gebieden die radioactief zijn besmet.

De zaak dient sinds september 1993 toen de WHO officieel om een niet-bindende uitspraak vroeg.