Graven begint naar de doden van Srebrenica

CERSKA, 8 JULI. Onderzoekers zijn gisteren begonnen met de opgraving van de stoffelijke resten van de moslims die vorig jaar juli door de Bosnische Serviërs zijn geëxecuteerd na de val van de moslim-enclave Srebrenica. De onderzoekers van het Haagse tribunaal voor oorlogsmisdaden in ex-Joegoslavië zullen drie maanden lang in Bosnië en Kroatië opgravingen verrichten om slachtoffers van etnische zuiveringen te vinden.

Het onderzoek is vooral bedoeld om bewijzen te verzamelen tegen de Bosnisch-Servische leiders Karadzic en Mladic die van oorlogsmisdaden worden verdacht. Binnenkort wordt een internationaal arrestatiebevel tegen hen verwacht. Voor het oorlogstribunaal verklaarde vorige week een moslim-getuige die de executies overleefde, generaal Mladic te hebben gezien op een terrein waar op dat moment massale executies plaatshadden na de val van Srebrenica.

De onderzoekers sloten gisteren hun eerste opgravingsterrein af bij een beboste heuvel, zo'n dertig kilometer ten westen van Srebrenica, in aanwezigheid van zwaarbewapende soldaten van de vredesmacht IFOR. Hun vijftien man sterke team bestaat uit verschillende medische experts. Lokale Serviërs zullen bij de opgravingen helpen.

Bij een proef-opgraving in mei in Cerska vonden onderzoekers vier moslim-slachtoffers. Zij vermoeden dat de moslims in een rij langs de weg werden opgesteld en doodgeschoten. Het leger van de Bosnische Serviërs wordt ervan verdacht ten minste 3.000 maar mogelijk 8.000 onbewapende moslim-mannen te hebben vermoord na de val van Srebrenica.

Duitsland heeft gisteren bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Klaus Kinkel verzocht om internationale arrestatiebevelen tegen Karadzic en Mladic. “Internationale aanhoudingsbevelen moeten worden uitgevaardigd tegen Karadzic en Mladic na het bewijs dat voor het tribunaal voor oorlogsmisdaden is gepresenteerd”, zei Kinkel gisteren. Dat bewijs tegen hen wordt “elke dag steeds overweldigender”, aldus Kinkel. De Duitse minister van Defensie, Volker Rühe, zei gisteren dat IFOR de twee moet aanhouden.

Afgelopen zaterdag deed zich een ernstige confrontatie voor tussen Amerikaanse IFOR-soldaten en enkele honderden Bosnisch-Servische burgers bij Han Pijesak, de militaire verblijfplaats van generaal Mladic. De burgers dachten dat de IFOR-soldaten Mladic wilden arresteren, zetten de weg af en bekogelden de soldaten met stenen. Er vielen geen gewonden.

De IFOR-eenheden zagen vrijdagavond al tanks en gepantserde voertuigen voor Mladic' terrein staan, die daar volgens het Dayton-akkoord niet horen. IFOR riep vervolgens een grote hoeveelheid zwaar materieel op en vroeg de Bosnische Serviërs hun voertuigen te verplaatsen naar de daarvoor aangewezen zone. Zaterdag boden de Bosnisch-Servische troepen hun excuses aan voor wat zij een “misverstand” noemden en stonden zij alnog een inspectie van hun militaire hoofdkwartier toe. (Reuter, AP)