Favorieten verliezen kostbare minuten in eerste bergetappe

LES ARCS, 8 JULI. De eerste bergetappe in de Ronde van Frankrijk, die zaterdag werd gereden, was een van de meest spectaculaire in de geschiedenis van de Tour. Al was het alleen maar omdat vijfvoudig Tourwinnaar Miguel Indurain de zwaarste nederlaag in zijn wielerloopbaan leed. Ook voor Laurent Jalabert was slechts een bijrol weggelegd. Een overzicht van de rit van Chambéry naar Les Arcs.

Start: 166 renners vertrekken in de stromende regen en bij een temperatuur van 14 graden voor de 7de etappe, een rit over 199 kilometer. Onderweg krijgen de coureurs drie Alpencols. Na 79 km de Madeleine (buitencategorie 2.000 m, 19,3 km lang, stijgingspercentage 7,9 procent), na 163 km Cormet de Roselend (1ste, 1968 m, 20 km, 6 procent, na 199 km (finish) Montee des Arcs (1e, 1.700 m, 14,5 km, 6 procent).

10 km: Tal van renners, onder wie Roux (Fra), Durand (Fra), Hincapie (VS) en Rodriguez (Por) proberen vergeefs te ontsnappen.

20 km: Van Bon stapt in zijn bolletjestrui af, in gezelschap van Colage (Ita). 29,5 km: Bonificatiesprint: 1. Zabel (Dui), 2. Hamburger (Den), 3. Gouvenou (Fra).

60,5 km: Virenque valt aan de voet van de Col de la Madeleine aan. Riis leidt de achtervolgende groep. Jalabert, Chiappucci en Boardman zijn de belangrijkste lossers. Eenendertig renners vormen het eerste peloton, onder wie Indurain, Zülle en Jonker, Riis, Rominger en Olano, Elli, Berzin, Virenque, Ekimov, Leblanc, Luttenberger, Oegromov en Hamburger.

79 km: Col de la Madeleine: 1. Virenque, 2. Indurain, 3. Zülle. Gele-truidrager Heulot passeert op 1.34, Boardman op 2.55, de groep Jalabert op 4.25.

84 km: Riis gaat in de afdaling in de aanval. De groep met Heulot krijgt aansluiting. Jalabert verliest nog meer tijd in de afdaling: 5.25. 115 km: Paniek in de karavaan na een val van Rominger. Aanvankelijk wordt medegedeeld dat de Zwitser zijn pols heeft gebroken, vervolgens fietst hij verder. Ongedeerd. Bölts, Jonker en Elli zijn twee kilometer eerder gedemarreerd.

155 km: Bölts lost zijn twee vluchtmakkers op de Cormet de Roselend, waar gele-truidrager Heulot met een knieblessure opgeeft. Virenque gaat in de aanval met Elli, Escartin en Leblanc.

163 km: Cormet de Roselend: 1. Bölts, 2. Dufaux 1.15, 3. groep Indurain 1.55. 167 km: In de afdaling duikt Bruyneel het ravijn in. Wonder boven wonder overleeft de Belg uit de Rabobank-ploeg de val van tien meter. Ongedeerd kan hij zijn weg vervolgen. Zülle komt tot twee keer toe ten val.

187 km: Dufaux laat Bölts in de beklimming naar Les Arcs 1.700 staan. De Deense TVM'er Hamburger gaat in de achtervolging. Garmendia leidt het tempo van het peloton.

193 km: Leblanc valt aan, passeert Dufaux. Achter hem voeren Rominger en Olano het tempo op. Indurain en Zülle moeten lossen.

199 km: Montee Les Arcs: Luc Leblanc passeert als eerste de finish, Rominger eindigt als tweede en de Oostenrijker Luttenberger als derde. Berzin wordt de nieuwe gele-truidrager. Indurain arriveert als 26ste op 4.19 en verliest vele minuten op zijn voornaamste concurrenten. De grootste verliezer is Laurent Jalabert. De Fransman komt op 12.56 binnen.