Eeuwige roem en fortuin voor Richard Krajicek

LONDEN, 8 JULI. De overwinning op Wimbledon levert Richard Krajicek behalve eeuwige roem ook een fortuin op. De eerste Nederlandse winnaar van een grand-slamtoernooi verdiende gisteren in Londen bijna een miljoen gulden aan prijzengeld. Daarnaast krijgt hij eenzelfde bedrag aan bonussen van zijn sponsors Nike (kleding en schoenen) en Yonex (racket).

Bovendien is de marktwaarde van Krajicek in het tenniscircuit zo gestegen, dat zijn startgeld enorm omhoog gaat. “Vermenigvuldig alles maar met de factor drie”, zegt Micky Lawler-Den Tuinder van het Amerikaanse sportmarketingbureau Advantage waar Krajicek al zes jaar onder contract staat. “Richard was al een tennispersoonlijkheid, nu is hij een tennisberoemdheid geworden.” Behalve een stortvloed aan verzoeken om interviews en tv-optredens kan Krajicek vanaf nu een hausse aan aanbiedingen van het bedrijfsleven tegemoet zien. De wedloop om de gunsten van de 24-jarige tennisser is al begonnen, aldus zijn manager.

“Met de aanbiedingen wordt heel selectief omgesprongen”, zegt Lawler, die zeker weet dat Krajicek geen moment heeft nagedacht over het geld. “Hij heeft zich alleen maar met zijn spel beziggehouden.”

Krajiceks overwinning in het mekka van de tennissport was ook een beloning voor de sponsors en begeleiders die enkele jaren geleden al een potentiële kampioen in hem zagen. In de sponsorovereenkomsten van Krajicek zijn bonusclausules opgenomen. Hoe groter zijn prestaties, hoe hoger zijn verdiensten. “Wie Wimbledon wint, zit plotseling in de buitencategorie”, zegt Lawler. “Vanaf dit moment kunnen wij aftasten en ontdekken wat de mogelijkheden van Richard zijn. De ervaring leert dat de belangstelling voor een Wimbledon-kampioen groot is, al is de Nederlandse markt uiteraard veel kleiner dan de Amerikaanse. Een vergelijking tussen Andre Agassi en Richard gaat daarom niet één-twee-drie op.”

In 1982 zei winnaar Jimmy Connors dat de marktwaarde van een Wimbledon-titel twee miljoen dollar bedroeg. Tien jaar later was dat bedrag volgens Andre Agassi gestegen tot tien miljoen dollar. De Amerikaanse kampioen van 1992 is de grootverdiener onder de tennisprofessionals.

Volgens Lawler beslist Krajicek zelf over zijn toekomst. “Wij adviseren hem slechts. Richard maakt zijn eigen keuzes en is daarin redelijk selectief. Hij weet wat hij wil en ook wat hij niet wil. In een praatprogramma verschijnen om over het Midden-Oosten te praten, dat vindt Richard niks. Hij heeft wel een mening over dat soort zaken, maar houdt die liever voor zichzelf.” Volgens Lawler is Krajicek er de man niet naar zich het hoofd op hol te laten brengen. “Hij is volwassen en intelligent. Natuurlijk komt er een enorme druk op zijn schouders. Het is niet gemakkelijk beroemd te zijn.”

Steffi Graf won voor de zevende keer de titel bij de vrouwen. Martina Hingis werd vanochtend de jongste Wimbledon-winnares ooit. De 15-jarige Zwitserse won met Helena Sukova het vrouwendubbel.

    • Mark Hoogstad