Dream Team III ontwaakt

De Olympische Spelen van Atlanta beginnen over nog geen twee weken; tijd dus voor de basketballers van het Dream Team III om wakker te worden. Dat gebeurde in de eerste van vijf oefenwedstrijden tamelijk hardhandig, door de waarschuwing van een dreigende nederlaag. Die kon ternauwernood worden afgewend: 96-90.

De twaalf supersterren uit de Amerikaanse basketbalcompetitie (NBA) kregen in Auburn Hills tegen een selectie 'collegekids' niet de gelegenheid zich eens behaaglijk uit te rekken. Shaquille O'Neal en de zijnen werden met een schok uit de droom geholpen, want ze verloren bijna. De basketballers, die in Atlanta goud gaan ophalen, kwamen 17 punten achter te staan. Pas acht minuten voor tijd werd de beslissende eindsprint ingezet.

“Hier ging de wekker”, zei Lenny Wilkins, de coach van het Dream Team III, dat pas vijf dagen bijeen is. “Agressiviteit in de defensie ontbrak. Daar hadden we het wel over gehad, maar ze deden het domweg niet. Onze tegenstander ging wel achter die bal aan en gooide ze er bovendien aardig in ook.”

Het Dream Team was vooral op zoek naar esthetisch verantwoorde punten, de collegeploeg, aangevoerd door Tulsa-guard Shea Seals, was blij met elke score. Die benadering bleek heel lang de beste. De NBA-vedettes kwamen met 8-15 achter, vermanden zich en dachten er bij 40-39 al te zijn. Fout. Ineens lukte niets meer, bij de 'studenten' des te meer. Zij bereikten, via een demarrage van 20-2, de rust met een voorsprong van 59-42.

Het was nog hard werken voor de duurste olympische ploeg om dat in de tweede helft recht te zetten. “De defensie was de sleutel. Als je een team in 20 minuten tijd zestig punten geeft, doe je toch iets verkeerd”, zei center David Robinson, die de Olympische Spelen van 1988 en 1992 ook meemaakte. Hij droeg 12 punten bij. Scottie Pippen (Chicago Bulls), hersteld van wat blessuretjes, was topscorer met 17 punten. Hakeem Olajuwon (16), Karl Malone (13) en Charles Barkley (11) kwamen ook in de dubbele cijfers.

De 23.454 toeschouwers in het uitverkochte Aubern Hills Palace zagen hun lokale favoriet Grant Hill van de Detroit Pistons beginnen. Reggi Miller, de aangever van Rik Smits bij de Indiana Pacers, stond ook in de basis. De andere starters waren O'Neill (Orlando Magic), Malone en John Stockton (beiden Utah Jazz).

En gisteren nam het Dream Team al weer revanche. Na een nipte zege op de collegespelers, wonnen de supersterren met 109-68 van de Brazilianen.(ANP)