Couzy herroept verwijten

DEN HAAG, 8 JULI. De vertrokken bevelhebber van de landmacht, luitenant-generaal Couzy, trekt zijn beschuldiging in dat op last van de Franse regering luchtsteun aan 'Dutchbat' op 10 juli vorig jaar is opgehouden.

Couzy zegt in een interview met het dagblad Trouw dat generaal Janvier, de Franse opperbevelhebber van UNPROFOR, de troepenmacht van de VN in voormalig Joegoslavië, ten tijde van de val van Srebrenica “worstelde met de materie”. Maar Couzy zegt zich niet te kunnen voorstellen dat president Chirac in die worsteling het verlossende woord heeft gesproken.

Donderdag nog had Couzy in een interview voor de tv-rubriek Tijdsein gezegd dat Janvier met een hoge autoriteit in Parijs had gesproken en dat er op 10 juli onderhandeld werd over de vrijlating van twee Franse piloten. Couzy was toen nog van mening dat de Fransen een deal hadden gesloten met de Bosnische Serviërs en daarom luchtsteun ophielden. Hij voegde er aan toe: “niks voor niks”.

Nog vóór de uitzending liet de Franse ambassade weten dat Couzy zich vergiste. De Franse piloten zijn pas op 30 augustus boven Pale neergeschoten en in gijzeling genomen. Zij konden dus nooit een rol hebben gespeeld bij de beslissing van 10 juli.

Zaterdag erkende Couzy in een interview dat hij onzorgvuldig is geweest met zijn eerdere beschuldigingen. Hij zou altijd afstand hebben genomen van de 'complotheorie' in Bosnië, die stellen dat de Fransen luchtsteun hebben opgehouden en VN bewust de enclave Srebrenica hebben laten vallen. “Ik geloof niets van die complottheorie”, aldus Couzy.

Generaal Janvier zou “heel gewetensvol zijn geweest in zijn optreden”. Couzy: “Dat heb ik hem eind vorig jaar ook geschreven.”