Beurs VS sleurt veel aandelen op Damrak omlaag

AMSTERDAM, 8 JULI.In navolging van de koersval op Wall Street met meer dan twee procent afgelopen vrijdag deed ook de Amsterdamse effectenbeurs vanmorgen een forse stap terug. Kort na het middaguur noteerden alle hoofdfondsen op het Damrak een verlies.

AMSTERDAM De AEX-index van belangrijkste aandelen was omstreeks het middaguur 4,51 punten (0,80 procent) lager op 554,42. In reactie op de gegevens over de banengroei in juli die voor het weekeinde in de Verenigde Staten zijn gepubliceerd had de AEX vrijdag al ongeveer drie kwart procent ingeleverd. De hogere banengroei wijst op een aantrekkende economie in de VS. Dit doet de vrees voor inflatie herleven en verhoogt de kansen op een renteverhoging door de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken.

Vooral aandelen van banken en verzekeraars lagen onder vuur.ING verloor 1,10 gulden op 49,50 gulden. ABN Amro Bank noteerde 1,40 gulden lager op 89,90 gulden en FortisAmev liet 70 cent liggen op 48,50. Onder de internationale fondsen behoorden Heineken en Koninklijke Olie tot de grootste verliezers. Heineken was twee gulden lager op 376 gulden en Koninklijke Olie verloor 2,50 gulden op 261 gulden. Van echte paniek was vanmorgen geen sprake. “Mede door de vakanties is de handel zeer klein”, zegt een handelaar. “De koersen liggen gemiddeld een procentje lager en het zou best kunnen zijn, dat koopjesjagers hierop zullen inspringen met vanmiddag of morgen al weer een herstel.”

Tot de aandelen die het best stand hielden behoorden vanmorgen Getronics met een verlies van 2 dubbeltjes op 39,60 gulden en KPN met een verlies van een dubbeltje op precies 64 gulden. Ook Van Ommeren dat samen met het Indiase overheidsbedrijf TIDC een terminal gaat bouwen voor natuurlijke gassen en petroleumprodukten hield het verlies beperkt, tot twee dubbeltjes op 67,30 gulden.

Onder de kleine fondsen waren er iets meer dan tien die tegen de trend in een koersstijging realiseerden. Draka Holding was twee kwartjes hoger op 53,50 gulden. GTI Holding was drie gulden hoger op precies 175 gulden. Krasnapolsky steeg met 4 gulden tot 163 gulden, Koppelpoort met 25 gulden tot 400 gulden en Klene Holding met 90 cent tot precies 326 gulden. Nedschroef won een gulden op 111,50 gulden, Management Share 5 cent op 4,30 gulden, Reesink 3 gulden op 152 gulden, Tulip 20 cent op 16,60 gulden Schuttersveld 50 cent op 67,50 gulden en Vilenzo twee kwartjes op 38 gulden. De dollar steeg vanmorgen op de Europese valutamarkten tot 1,7169 gulden omstreeks het middaguur. Voor het weekeinde was de Amerikaanse munt gesloten op van 1,7135 gulden. De financiële markten kijken met spanning uit naar aanstaande vrijdag, wanneer de producentenprijzen over juni in de Verenigde Staten een nieuw signaal zullen geven over een mogelijke herleving van de inflatie en de noodzaak tot een renteverhoging in Amerika.

TOKIO In navolging van de effectenbeurs van New York zijn ook op de Japanse beurs de aandelenkoersen fors gekelderd. De Nikkei-index eindigde vanmorgen 307.48 punten (1,38 procent) lager op 21,924.94 punten.