BA op zoek naar buitenlandse vliegers

LONDEN, 8 JULI. De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways (BA) zoekt buitenlandse vliegers die de plaats moeten innemen van haar eigen gezagvoerders wanneer die gaan staken. De BA-vliegers hebben gedreigd het werk vanaf 16 juli neer te leggen.

Dat is midden in het vakantieseizoen en BA wil een grote chaos voorkomen. De maatschappij bekijkt ook de lijst met ongeveer drieduizend kandidaat-vliegers die zich bij een sollicitatieronde van vorig jaar hebben aangemeld, maar niet zijn aangenomen, zo meldde de Britse krant Sunday Times gisteren.

Algemeen directeur Robet Ayling verklaarde tegenover de krant dat de 650 BA-gezagvoerders die niet bij een bond zijn aangesloten altijd beschikbaar zijn en dat de anderen “niet onvervangbaar” zijn. Als de staking doorgaat en de toestellen van BA aan de grond moeten blijven, betekent dat een schadepost van veertig miljoen pond sterling (106 miljoen gulden) per dag.

De Balpa, de Britse Bond van gezagvoerders en boordwerktuigkundigen, besloot vorige week woensdag na een stemming onder zijn leden om een staking te organiseren. Bijna 3200 vliegers van BA zijn bij de bond aangesloten. De actie is gericht tegen het in hun ogen magere salarisvoorstel van de directie, die een verhoging heeft geboden van 3,6 procent.

Volgens de Britse wetgeving zijn bonden verplicht om minimaal zeven dagen van tevoren een staking aan te kondigen. De Balpa zegt voor een ruimere termijn te hebben gekozen om meer tijd te maken voor overleg en om te proboeren alsnog tot een akkoord te komen. Als de staking doorgaat, is het voor het eerst sinds 1978 dat de vliegtuigen van BA aan de grond blijven wegens een arbeidsconflict.

BA voert ongeveer duizend vluchten per dag uit. Ongeveer de helft van de vluchten die dagelijks vanuit Groot-Brittannië plaatsvinden, zijn vluchten van BA. Directeur Ayling verklaarde dat er nog steeds boekingen worden geaccepteerd en dat wordt gepoogd alle passagiers indien nodig met een andere maatschappij te laten vliegen. Gezien het hoge aantal vluchten van BA zal dat problemen opleveren. (AFP/Reuter)