28 titels voor AKO-prijs

AMSTERDAM, 8 JULI. De jury van de AKO-Literatuurprijs heeft 18 fictiewerken en en 10 essaybundels gekozen die meedingen naar de onderscheiding van 100.000 gulden. De juryleden beoordeelden in totaal 270 Nederlandstalige boeken. Op een later tijdstip worden zes nominaties bekendgemaakt.

In de categorie fictie werden gekozen Cellojaren van J. Bernlef, Een voortreffelijke ridder van Willem Brakman, De blinde passagiers van Jan Brokken, Autobiografie van iemand anders van Herman Brusselmans, Verborgen Gebreken van Renate Dorrestein, Het verlossende woord van P.H. Markus, Kort kort lang van Kristien Hemmerechts, Paarden zijn ook varkens van Guido van Heulendonk, De ongeschreven leer van Geerten Meijsing, Eindelijk oorlog van Herman Koch, Het Boek Van Violet En Dood van Gerard Reve, Overstekend wild van Kamiel Vanhole, De binnendienst van Paul Verhuyck, Zionoco van Leon de Winter, het verhalendebuut Begeerte van Manon Uphoff, de romandebuten De vrolijke dood van David Caprino van Henry Menckeberg en Tachtig van Jaap Scholten en het met de Librisprijs bekroonde Huldigingen van Alfred Kossmann.

Van de ingezonden essays werden geselecteerd Een zakenlunch in Sintra van Gerrit Komrij, De vliegende keeper van Herman de Coninck, Geluk, het leven van Herman Heijermans van Hans Goedkoop, Het feest achter de gordijnen van Mariëtte Haveman, Terug naar Negri Pan Erkoms van Rudy Kousbroek, Doorkijkjes van Piet Meeuse, Paardejam van Charlotte Mutsaers, Maerlants wereld van Frits van Oostrom, Bolland, een biografie van Willem Otterspeer en Luisteraars! van Karel van het Reve.

Het is de laatste keer dat de prijs in de huidige vorm wordt uitgereikt. Eerder dit jaar werd bekend dat de AKO weigert nog langer als hoofdsponsor op te treden. Naar andere financiers wordt op dit moment druk gezocht.