Wimbledon naar verlenging

LONDEN, 6 JULI. Wimbledon maakt zich op voor een derde week. Door de aanhoudende regen heeft het wedstrijdschema van het belangrijkste tennistoernooi van het jaar ernstige vertraging opgelopen. Met het oog op de slechte weersvooruitzichten overweegt de All England Club, gastheer en organisator, het toernooi met één of meer dagen te verlengen. Naar verwachting neemt de organisatie vandaag een definitieve beslissing.

“We lopen achter op het wedstrijdschema, maar hopen dat het weer de komende twee dagen verbetert”, liet hoofdscheidsrechter Allan Mills gisteren weten. Volgens de laatste voorspellingen van het Londen Weather Centre moet Wimbledon ook de komende dagen rekening houden met veel neerslag.

Na elf wedstrijddagen ziet de organisatie zich geconfronteerd met een achterstand van al meer dan 170 wedstrijden op het vastgestelde speelschema. Gisteren stuurde de regen de halve finales in het enkelspel bij de mannen in de war. De Amerikanen Todd Martin en MaliVai Washington moesten na vier sets hun duel staken.

Nadat Washington de vierde set met 6-3 op zijn naam had geschreven, begon het te regenen en onderbrak de umpire de wedstrijd. Bij een stand van 7-5, 4-6, 7-6 en 3-6 verlieten beide tennissers het centre court. Vele uren van wachten volgden waarna vroeg in de avond besloten werd de partij een dag op te schuiven. Vandaag zou de partij om elf uur worden hervat, voorafgaand aan de vrouwenfinale.

Richard Krajicek kwam gisteren niet in actie. Zijn halve-finalewedstrijd tegen Jason Stoltenberg was als derde partij op het centre court geprogrammeerd. Om elf uur vanmorgen zouden de Nederlander en de Australiër aan hun wedstrijd beginnen. Niet zoals gebruikelijk op het centre court, maar op het aangrenzende Court Number One. De regen was al vaker spelbreker in de rijke geschiedenis van Wimbledon. De laatste keer dat de grasbanen in Zuid-Londen omzoomd werden door paraplu's was vier jaar geleden. Toen zag de organisatie comité zich genoodzaakt tot het uitbreiden van het toernooi met één dag voor het afwerken van de finales in het dubbelspel. Acht jaar geleden moest de mannenfinale tussen Becker en Edberg om dezelfde reden uitwijken naar maandag.

De aanhoudende neerslag heeft ook gevolgen voor de bezoekersaantallen. In de eerste week bezochtten 195.528 mensen het complex aan de Church Road, ruim 9.000 minder dan vorig jaar. Deze week zette de trend zich door. Naar verwachting zal Wimbledon '96 de boeken ingaan als de slechtst bezochte editie in de afgelopen zes jaar. Wel of geen extra-speeldag.

Volgens de All England Club mag de afname van de belangstelling geen naam hebben. Concurrentie van het inmiddels geëindigde EK voetbal, slecht weer, twee stakingen in het openbaar vervoer en de vroege uitschakeling van publiekstrekkers als Andre Agassi en Stefan Edberg zijn in de ogen van het organisatiecomité de belangrijkste oorzaken van de daling.

Daags na het kwartfinaleduel tussen Tim Henman en Todd Martin plaatste de Britse pers vraagtekens over de handelwijze van de organisatie. Slechts 5.000 van de ruim 13.000 seats waren donderdag bezet en de leden van het koninklijk huis, gewoontegetrouw ondergebracht in The Royal Box, lieten het al helemaal afweten. Arme Tim, treurden de media eensgezind. Hij moest het helemaal alleen doen. Geen wonder dat hij verloor. “Een nationale schande”, oordeelde The Times. “Zijn hertog en hertogin van Kent soms te zeer verslingerd aan cucumber sandwiches om voor de lunch op het centre court te verschijnen?”, vroeg de krant zich retorisch af. In reactie op de aantijgingen liet de All England Club gistermiddag een persbericht uitgaan, voorzien van zes tegenargumenten. Strekking van het verweer: de pers moet niet zeuren, de organisatie heeft zich keurig aan de voorschriften gehouden. En mocht de pers dan toch met een beschuldigende vinger willen wijzen, Blame the weather!

    • Mark Hoogstad