Voetbalprijsvraag

ROTTERDAM, 6 JULI. Voetbal is rond. Zo luidt een van de meest simpele definities die lezers van NRC Handelsblad van voetbal hebben gegeven. Op een prijsvraag om deze sport in gevleugelde woorden samen te vatten, kwamen behalve deze reactie van Bas Overmars uit Rijswijk in totaal meer dan honderd andere binnen.

De inzendingen werden beoordeeld op hun aforistische gehalte en originaliteit. Ze waren zowel van liefhebbers als voetbalhaters afkomstig. 'Voetbal is vaak vervelend' en 'Voetbal is onrechtvaardig', ingestuurd door R. Alsemgeest uit Utrecht, komen niet uit het hart van een voetbalfan. Evenmin als 'Voetbal is kinderspel voortgezet met andere middelen: poet, bloed en gebral' van M. Berkenbosch uit Leiden en 'Voetbal is een runderleer' van J. Allart uit Rotterdam. Daarentegen getuigt 'Voetbal is ballet' van W. Keizer uit Wildervank van liefde voor het spel.

In willekeurige volgorde hieronder de tien winnaars van het boek Sport is de belangrijkste bijzaak in het leven, een bundel sportcitaten verzameld door F.P.M. Mentink (uitgeverij Thomas Rap).

Voetbal is een opgeblazen stukje dooie koe (H. Hoorn, Hoofddorp). Voetbal is de metafoor van mijn onvervulde dromen (L. Boektje, Den Haag). Voetbal is de allesovertreffende trap (S.H. Kielliger, Roermond). Na sex is voetbal de meest geëxploiteerde hobby (C. Francot, Amsterdam). Voetbal is het doel, dat bijna alle middelen heiligt (S. de Zoete, Deinum). Voetbal is de poëzie van de gewone man (C.P. Riem, Groningen). De eer van de natie is afhankelijk van de kracht van de kuiten van het proletariaat (C. Hartman, Rijswijk). Voetbal is een vrouw: de aantrekkelijkheid zit in het onvoorspelbare (A. van Tijum, Peize). Voetbal is een wereld die bol staat van ijdele ballen (J. Hoogstra, Groningen). Voetbal is een heidens karwei om de hemel op aarde te bereiken of een hemelse manier om in de hel te komen (P. Kreetz, Uithoorn).

De meest originele inzending komt van mevrouw H.J. Millenaar-Kiers uit Apeldoorn. Zij wint de hoofdprijs van 250 gulden met de volgende zin: 'Eén troost', sprak de weduwe, 'nooit meer Studio Sport'. Negen jaar geleden werd ze weduwe, sindsdien heeft zij geen aflevering van Studio Sport meer gezien. “Toen mijn man nog leefde, had het geen enkele zin hem op zondagavond met een kippetje te verwennen. Alles was op die avonden ondergeschikt aan het voetbal.”