Voetbalheld

Herman Kuiphofs luie kant blijkt sterker ontwikkeld dan hij zelf al aanneemt, wanneer hij in 'Cruijff & Co' (2 juli), Bok de Korver opvoert als (voetbal-)held uit de twintiger jaren.

De carrière van deze legendarische spil van Sparta liep van de allereerste interland die op 30 april 1905 werd gespeeld (Nederland-België: 4-1) tot de laatste wedstrijd voor de Eerste Wereldoorlog medio 1914 (Denemarken-Nederland: 4-3). Bij de hervatting der internationale wedstrijden in 1919 was Bok de Korver er echter niet meer bij; zijn laatste seizoen maakte hij toen vol bij Sparta, waar hij in 1920 moet zijn gestopt.

Wél een held van de twintiger jaren was de nauwelijks minder legendarische rechtsback Harry Denis (spreek uit: De Nie) die op het Haagse Houtrust speelde bij HBS. Hij debuteerde op 9 juni 1919 bij Nederland-Zweden (3-1 voor Oranje) in het oude Amsterdamse stadion en haalde maar liefst 56 'caps', waarvan 37 keer als aanvoerder. Zijn laatste wedstrijd (op 18 mei 1930 te Antwerpen tegen België) werd weliswaar met 3-1 verloren maar Denis moet toen toch voortreffelijk hebben gespeeld. Dat meldt althans J.P. Baljé in Hup Holland (Baarn, 1952) en de schrijver was er toentertijd zelf bij.

    • Paul Dirkse