Val koersen aandelen en obligaties; Goede cijfers VS: angst voor inflatie

NEW YORK, 6 JULI. De koersen van Amerikaanse aandelen en obligaties daalden gisteren fors na een verrassend goed werkgelegenheidsrapport.

De uitstekende economische cijfers wakkerden angst voor inflatie aan. De Dow Jones zakte 2 procent, ofwel 114 punten en eindigde op 5588.14. Obligaties verloren eveneens terrein.

De banengroei in juni is harder gegaan dan verwacht. Het werkloosheidspercentage kwam uit op 5,3 procent van de beroepsbevolking, 0,3 procent lager dan in mei en daarmee op het laagste niveau in zes jaar. De groei met 239.000 banen was ongeveer 70.000 meer dan de consensusverwachting van analisten. Werkgelegenheidsgroei was er onder meer in de dienstensector (99.000), de winkelverkopen (75.000) en in de bouw (23.000). Een snelle groei van de arbeidsmarkt en expansie van de economie bbrengt een hogere kans op inflatie met zich mee. Het werkloosheidspercentage van 5,3 procent zou wijzen op grotere loondruk.

De werkgelegenheidsrapportage gaat elke maand vergezeld van werkweek- en uurlooncijfers. Vorige maand blijkt het gemiddelde uurloon met 9 dollarcent te zijn gestegen, de grootste stijging sinds het bijhouden van de statistieken 31 jaar geleden begon. “Dit zijn duidelijke tekenen van een krappe arbeidsmarkt,” aldus William Wilson, econoom bij Comerica Bank in Detroit. “We zien dat de vraag naar arbeidskrachten stijgt. Vacatures kunnen niet meer worden opgevuld en dat betekent loonstijgingen.” Wilson denkt dat de Federal Reserve Bank, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, in augustus de rente zal verhogen, waarschijnlijk met een half procent. Sommige analisten, die een correctie in de Dow verwachten, hielden er gisteren rekening mee dat de rente al voor die tijd omhoog gaat.

Wilson: “We moeten ons nu serieus afvragen of we het punt van volledige werkgelegenheid hebben bereikt. Er is altijd discussie of dat bij 6 procent of 4 procent werkloosheid optreedt, maar misschien is het wel 5,3.” Een verdere daling van de werkloosheid kan de Amerikaanse economie zich dan ook niet ongestraft permitteren. De financiële markten, die gisteren slechts drieënhalf uur open waren, reageerden scherp met een koersval van 2 28/32 voor de 30-jarige staatsobligatie, die het rendement tot boven de 7 procent opjoeg. De koersdaling komt overeen met een verlies van bijna 29 gulden op een obligatie van duizend nominaal.

Overigens denkt Wilson dat de economische groei in de tweede helft van dit jaar iets zal afnemen. De consumenten hebben hoge schulden op hun credit cards opgebouwd en de betrekkelijk hoge hypotheekrente zal huizenkopers ontmoedigen. Ook de autoverkopen hebben volgens Wilson hun hoogtepunt gehad.

    • Lucas Ligtenberg