Tribune

Staatssecretaris van sport Erica Terpstra stond deze week weer in het nieuws. De oud-zwemster zou een onderhoud hebben gehad met de Spanjaard Juan Antonio Samaranch, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. Wordt zij naast Anton Geesink het tweede Nederlandse lid van het Internationaal Olympisch Comité?

Wouter Huibregtsen, voorzitter van de sportkoepel NOC*NSF: “Het zou me verbazen als Terpstra in het IOC komt. Ik heb ook geen enkele indicatie dat dat zal gebeuren. Volgens mij mag het niet eens. Ze heeft als staatssecretaris een publieke functie en daar kan ze weinig naast doen. Ach, ze zou wel een geschikte kandidaat zijn maar dat zijn er een heleboel. Ard Schenk is wel eens genoemd en ook mensen met bestuurlijke functies die niet uit de sportwereld komen. Persoonlijk heb ik Hein Verbruggen - de voorzitter van de Internationale Wielerunie UCI - heel hoog zitten. Hij lijkt me een hele goede. Maar onze staatssecretaris heeft ook fantastische initiatieven genomen. Ze heeft een goede uitstraling, ze is een echte mannetjesputter. Zo iemand moet je wel hebben binnen het IOC. Dan heb je als land invloed.”

Ronald Florijn, roeier: “Terpstra in het IOC? Dat hoor ik voor het eerst. Tja ik ken haar alleen maar van de buitenkant. Ze is in ieder geval een heel enthousiast iemand. Ik denk wel een goede. Iedereen is positief over haar. Ze houdt altijd een mooi praatje, maar dat zegt natuurlijk niks over de inhoud. Ik kan ook een mooi praatje houden. Dat is niet als kritiek op haar bedoeld, maar ik wil ermee zeggen dat ik niet weet hoe ze functioneert. Het is ook moeilijk te zien hoe iemand je vertegenwoordigt. Van bepaalde dingen weet je niet wie verantwoordelijk is. Sport is geen produkt. Als je een lampje koopt en het is stuk, weet je bij wie je moet zijn. Het is onzin als andere sporters vinden dat ze goed of slecht vertegenwoordigd worden. Dat weten ze niet.”

Een woordvoerder van het Internationaal Olympisch Comité: “Ik weet niks van haar mogelijke kandidaatstelling af. Niemand hier trouwens. Het is in ieder geval wel mogelijk dat de staatssecretaris tegelijkertijd lid is van het IOC. Waarom ook niet? In de eed die nieuwe leden moeten afleggen staat weliswaar dat ze politiek niet beïnvloed mogen worden, maar een minister of staatssecretaris wordt niet automatisch beïnvloed. Ik weet niet of er meer politici in het IOC zitting hebben. Er is wel een Italiaanse vertegenwoordiger die vroeger burgemeester van Rome was. Maar hij heeft die functies niet tegelijk bekleed. Maar nogmaals, ik zou niet weten waarom ze geen lid van het IOC zou kunnen worden.”

Rolf Franke, voorzitter van de atletencommissie: “Het zou heel goed zijn als Terpstra in het IOC komt. Ze is een persoon met kennis van zaken en enthousiast om de sport naar een hoger maatschappelijk niveau te tillen. Ik weet niet of het voor ons echt een voordeel is als er een extra Nederlander op die plaats komt. Misschien moet je het vergelijken met de poging van Lubbers om voorzitter van de Europese Commissie te worden. Het is altijd makkelijk als er een Nederlander op een internationale post zit. Terpstra heeft bestuurlijke kwaliteiten. Anders word je geen staatssecretaris. Daarnaast heeft ze zelf topsport bedreven. Dat is niet noodzakelijk en ook geen garantie dat ze de juiste persoon is, maar wel gewenst. Een voordeel om haar missie tot een goed einde te kunnen brengen.”

Voorlichter Gert Riphagen van het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport: “Ik kan je vertellen dat ze er niet mee bezig is. Zeker? Wat is zeker in het leven. Ze heeft gezegd dat ze het niet kan combineren met haar functie als staatssecretaris. Dat wil niet zeggen dat de geruchten nergens op gebaseerd zijn. Ik weet het niet. Misschien zijn anderen er wel mee bezig. Het zou inderdaad best kunnen dat anderen haar willen benaderen voor de functie. Ze zou zeer vereerd zijn. Ze vindt het een leuk gerucht. Maar als zoiets aan de orde komt ligt het nog in een ver verschiet. Voor in het leven na het staatssecretariaat.”

    • Orkun Akinci