'Sumitomo wist van koperdeals'

LONDEN, 6 JULI. De top van het Japanse handelshuis Sumitomo was op de hoogte van afspraken die zijn werknemer Yasuo Hamanaka maakte met andere partijen op de kopermarkt. Het bestuur heeft tevens belangrijke transacties goedgekeurd.

Dit zeggen Ashley Levett en Charles Vincent, mede-oprichters van de Britse grondstoffenhandelaar Winchester Commodities, die orders voor Hamanaka uitvoerde. Volgens hen gingen verscheidene directieleden akkoord met de praktijken van Hamanaka, die in tien jaar tijd een verlies van 1,8 miljard dollar veroorzaakte. De twee deden hun uitspraken tegenover de Financial Times en The Wall Street Journal. Levett en Vincent besloten de publiciteit te zoeken na de wat zij noemen “schandalige en kwalijke” berichtgeving in de Britse tabloid-pers.

De handelaar heeft van zijn baas Akio Imamura, één van de directieleden, drie jaar geleden toestemming gekregen meer dan een miljoen kubieke meter koper over een periode van twee jaar aan te kopen, zo stellen Levett en Vincent. Die hoeveelheid was ongeveer het dubbele van het jaarlijkse gebruik van alle klanten van Hamanaka bij elkaar.

Deze transactie, die de dalende koperprijs opkrikte, wordt gezien als de grootste aankoop van de handelaar. Met deze deal, die de codenaam “Radr” droeg, zou een bedrag van meer dan 2,8 miljard dollar zijn gemoeid. De enorme aankoop leidde uiteindelijk tot het eerste onderzoek naar mogelijke prijsmanipulatie door Hamanaka en zijn zakenpartners.

Tegenover The Wall Street Journal stellen Levett en Vincent dat de transactie een initiatief was van Sumitomo. “De transactie werd ondertekend door een bestuurslid van Sumitomo in aanwezigheid van de voorzitter en algemeen directeur van Crédit Lyonnais Rouse.” Crédit Lyonnais Rouse is de divisie van de Franse staatsbank Crédit Lyonnais die zich bezighoudt met de metaalhandel. Sumitomo hield gisteren vol dat het handelshuis niet betrokken is geweest bij de praktijken van zijn voormalige werknemer.

De twee omschrijven Hamanaka, die vorige maand werd ontslagen, niet als “een woeste handelaar”. Ze noemen hem een “echt werkdier”. Als de beurzen in Londen en New York open waren, zat hij 's nachts in Japan op zijn kantoor te handelen.

Levett en Vincent zeggen niet te geloven dat Hamanaka de koperprijs manipuleerde. Volgens het duo dekte hij alleen de posities af die hij innam voor zijn eigen klanten. “Het was bekend dat hij veel klanten in Japan, Korea en Taiwan bevoorraadde”, aldus Vincent, maar niet in China zoals wel vaak is geschreven. Hij stelt dat de aankooptransacties van Hamanaka de koperprijs weliswaar op bepaalde tijden omhoog hebben gedreven, maar dat producenten op andere momenten de markt in beweging brachten met hun verkopen. Bovendien hadden ook kleinere handelshuizen de prijs kunnen beïnvloeden door op rustige dagen met een omvangrijke transactie te komen. (AP/Reuter)