Strijd in Tadzjikistan

GENÈVE, 6 JULI. Tienduizenden burgers zijn op de vlucht geslagen voor aanhoudende strijd tussen de regering en opstandelingen in Tadzjikistan. Sinds de hervatting van de gevechten, eerder dit jaar, zijn daarbij honderden mensen omgekomen. Dit heeft het Internationale Rode Kruis (ICRC) gisteren meegedeeld.

De oppositie in Tadzjikistan, een coalitie van anti-communistische en moslim-fundamentalistische groeperingen, heeft een deel van het land in handen. De oostelijke provincie Gorny-Badachsjan is hierdoor afgesneden van de rest van het land. De neo-communistische regering meldde gisteren echter juist de herovering van de strategische stad Tavil-Dara, 200 kilometer ten oosten van de hoofdstad Doesjanbe, op de oppositie.

De strijd in Tadzjikistan begon kort na de onafhankelijkheid, die volgde op de ineenstorting van de Sovjet-Unie in december 1991. Aanvankelijk vormden democratische en islamitische groeperingen een regering. Deze werd echter al gauw ten val gebracht door het leger, dat trouw was gebleven aan de (ex-)communisten. De strijd die sindsdien woedt heeft volgens sommige schattingen al 100.000 mensen het leven gekost. (Reuter)