'Softwarepolitie' richt zich op modebranche

De stichting Business Software Alliance (BSA), een mondiale organisatie van softwareproducenten die uitbanning van softwarepiraterij nastreeft, is een campagne begonnen tegen het gebruik van illegale software in de modebranche. Aanleiding tot deze grootscheepse operatie vormt een inval van Justitie bij vestigingen van het Nederlandse kledingbedrijf Mexx in Houten, Voorschoten en Brussel. Daarbij werd beslag gelegd op grote hoeveelheden illegale computerprogrammatuur.

Mexx-directeur H. Ouwendijk bevestigt dat bij invallen in het bedrijf illegale software is aangetroffen. “Het heeft ons compleet verrast. Wij nemen het hoog op en willen de zaak zo snel mogelijk uit de wereld hebben.”

Voor BSA is het resultaat dusdanig alarmerend dat de organisatie een campagne start tegen het gebruik van illegale software in de gehele modebranche. De organisatie stuurt alle grote fabrikanten en distributeurs van merkkleding en -artikelen brieven waarin zij wijst op de mogelijke implicaties. BSA adviseert de bedrijven onder meer binnen de eigen onderneming na te gaan in hoeverre er voldoende licenties aanwezig zijn.

Volgens R. Koopmans, voorzitter van BSA Nederland, weet de modebranche als geen ander wat de waarde van merkprodukten is. “Deze sector heeft zich in het verleden bij herhaling teweer moeten stellen tegen schendingen van het merkenrecht. Wij gaan er dan ook vanuit dat de brief een gewillig oor vindt.”